Libya Ulusal Ordusu, başkent Trablus’ta 3 askeri bölgeyi ele geçirdi

Halife Hafter'in ordusundan yapılan açıklamada Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı askeri araçların etkisiz hale getirildiği belirtildi

Halife Hafter güçleri ile Mutabakat Hükümeti güçleri arasındaki çatışmalar, nisan ayından beri devam ediyor / Fotoğraf: Reuters

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’ndan bir yetkili, karadan yürütülen operasyon sonrasında ikisi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı üç stratejik askeri noktanın ele geçirildiğini aktardı.

El Arabiya’nın aktardığı bilgiye göre operasyonda birçok zırhlı araç ve uçaksavar kullanıldı.

Başkent Trablus’un güneyinde bulunan Selahaddin bölgesindeki birçok mühimmat yok edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, UMH’den bir yetkili Trablus’taki havaalanı yolunda Halife Hafter güçlerine ağır silahlarla karşılık verildiğini açıkladı.

Kaynak, “Libya Ulusal Ordusu güçlerinin, Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından püskürtüldüğünü” öne sürdü.

Trablus’ta kurulan UMH Başkanlık Konseyi Fayiz Serrac Ordusu’nun Genelkurmay Başkanlığı’nı yürüten Muhammed Şerif, “yardımcı kuvvetlerle birlikte ilerlemeye ve savaşmaya devam ettiklerini” söyledi.

Birleşmişi Milletler (BM) Libya Komisyon Başkanı Gasan Selama, Trablus’taki savaşın durması için taraflara “acil insani ateşkes” çağrısı yapmıştı.

 

 

BM tarafından yapılan bu çağrı, taraflar arasında Nisan ayında başlayan çatışmalardan beri dördüncü kez gerçekleşti.

BM daha önce yaralıların taşınması ve sivillerin tahliye edilmesi için üç kez acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Başkent Trablus etrafında devam eden şiddetli çatışmalarda, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre şu ana kadar 300 kişi öldü.

Meşruiyet krizinin 2011 yılından bu yana sürdüğü Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında nisan ayından beri gündür çatışmalar yaşanıyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU