Dışişleri Bakanlığı'ndan Rum yönetiminin Fatih sondaj gemisi çalışanlarına yönelik tutuklama kararına tepki

Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy: Rum yönetiminin çalışmalarımızı durdurma çabası sonuç vermeyecek

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yasadışı sondaj yapıldığı gerekçesi ile Fatih sondaj gemisinde çalışanlar ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında çıkardığı tutuklama emri ile ilgili konuştu.

Aksoy, "Kıbrıs Türklerini yok sayarak ve haklarını gasp ederek hareket eden GKRY’nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır." dedi.

Aksoy, Türkiye'nin gereken cevabı vereceğini söyledi:

GKRY’nin kendisine ait olduğunu iddia ettiği ve uluslararası hukuka uygun olarak sınırlandırılmamış bir deniz alanı için sözde ulusal bir tasarrufla, bu şekilde bir karar alması uluslararası hukukla da bağdaşmamaktadır. Bu nedenle biz de ilgili kurumlarımızla birlikte gerekli karşı hukuki süreçleri başlatacağız. GKRY’nin bu tür beyhude yöntemlerle kendi kıta sahanlığımızda yaptığımız çalışmaları durdurma çabaları hiçbir sonuç vermeyecektir. Türkiye hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını korumak, hem de Ada’nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için petrol ve doğal gaz arama/sondaj  çalışmalarını, planlandığı şekilde  kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU