Dinozorlar devrinde yaşamış, insan boyundaki dev kaplumbağanın yumurtası bulundu

Yumurtanın içindeki yavrunun çıkmaya çalıştığı ama başarısız olduğu düşünülüyor

İllüstrasyonda yumurtasından çıkan Yuchelys nanyangensis yavrusu resmediliyor (Masato Hattori / Livescience)

Bilim insanları dinozorlar devrinde yaşamış dev bir kaplumbağanın yumurtasını buldu. 90 milyon yıl önce bugünkü Çin’nin dinozor kalıntılarıyla ünlü Henan eyaletinde yaşamış kaplumbağanın insan boyutunda olduğu ifade edildi.

Bu kaplumbağa, son derece kalın kabuklarına sahip tenis topu büyüklüğünde yumurtalar bırakmıştı. Bunlardan biri hiç çatlamamış ve milyonlarca yıl boyunca bozulmadan kalmıştı.

Böylece içindeki embriyo halinde yavru kaplumbağanın hassas kemikleri de günümüze ulaşmayı başarmıştı.

Kaplumbağanın Latinde ismi Yuchelys nanyangensis olan bir türe ait olduğu anlaşıldı. Bu tür, 66 milyon yıl önce, Kretase döneminin sonunda, dinozorları yeryüzünden silen asteroidin Dünya'ya çarpmasıyla yok oldu.

Bilim insanları, bu kaplubağaların kitlesel yok oluşu takiben daha soğuk havaları beraberinde getiren "iklimsel ve çevresel değişimlere" uyum sağlayamadığını düşünüyor.

Bu yumurtalar nadiren bulunuyor

Henan eyaleti aslında dinozor yumurtaları açısından zengin alanları barındırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan keşfin yazarları, kaplumbağa yumurtaları çok daha nadir bulunduğunu belirtiyor.

Kanada'daki Calgary Üniversitesi'nde paleobiyolog ve araştırmanın ortak yazarı Darla Zelenitsky kaplumbağa yumurtalarının çok küçük ve kırılgan oldukları için nadiren fosilleştiğini ifade etti.

Yeni keşfedilen, neredeyse tam anlamıyla küresel yumurta, bir tenis topundan sadece biraz daha küçüktü. Zelenitsky, bunun yaşayan çoğu kaplumbağanın yumurtalarından daha büyük, Galápagos kaplumbağalarının yumurtalarındansa biraz daha küçük olduğunu söyledi.

Öte yandan yumurta kabuğunun 1,8 milimetrelik kalınlığı çok dikkat çekiciydi. Zira bu, Galápagos kaplumbağalarının yumurta kabuklarından 4 kat, sıradan bir tavuk yumurtasının kalındığından da 6 kat fazlaydı.

Yavru yumurtadan çıkmaya çalışmış

Araştırmacılar, yumurtanın ve içindeki embriyonun üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için bir bilgisayarlı tomografi taramalarına başvurdu.

Görüntülerin analizi, embriyonun yaklaşık yüzde 85 ​​oranında geliştiğini ortaya çıkardı.

Zelenitsky, yumurta kabuğunun bir kısmının kırıldığını ifade etti. Bu da yavrunun yumurtadan muhtemelen çıkmaya çalıştığı ama başarısız olduğu anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU