Barzani'nin yeminiyle Irak Kürdistan Bölgesi'nde yeni dönem başladı

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu tarafından IKB Başkanlığı’na seçilen Neçirvan Barzani resmen göreve başladı

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı / Fotoğraf: K24

Neçirvan Barzani, bugün IKB’nin başkenti Erbil’de Saad Abdullah Konferans Salonu’nda yerli ve yabancı yaklaşık bin 200 konuğun hazır bulunduğu törende Kuran-ı Kerime el basarak yemin etti.

Barzani’nin yemin törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi,  Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülke temsilcilerinin de içinde olduğu birçok yetkili katıldı.

Barzani, yeni kabinenin oluşturulması için yarın Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) başbakan adayı olan IKB Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani'ye görev verecek.

Çavuşoğlu Mesrur Barzani ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil'e AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ile birlikte gitti. 

 

mesrur-barzani+mevlut-cavusoglu.jpg
Yemin töreni için Erbil'e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mesrur Barzani ile bir araya geldi / Fotoğraf: K24

 

Bakan Çavuşoğlu, yemin töreninden önce Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Çavuşoğlu'nun Erbil'de Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile de görüşmesi bekleniyor. 

Neçirvan Barzani kimdir?

1966 yılında IKB’nin Barzan köyünde dünyaya geldi. 

İlk kez 1996 yılında Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Barzani, 1999 ve 2006-2009 yılları arasında iki hükümet kabinesinde de başbakan olarak yer aldı.

2012’den 2014’e kadar görev yapan Barzani, 7’nci kabinede de başbakan olarak görev yaptı.  

28 Mayıs’ta Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada 81 oyun 68’ini alan Neçirvan Barzani, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı seçildi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU