Sudan'da sivil itaatsizlik çağrısının ardından sokaklar boşaltıldı

Sudan’ın başkenti Hartum sokakları, bugün ülkede sivil yönetim talebiyle sivil itaatsizlik kampanyasının başlamasıyla büyük ölçüde boşaldı

Hartum'da sadece bazı özel araçlar trafiğe çıkarken, Hartum çarşısı ve Arap pazarındaki dükkanlar da kapatıldı / Fotoğraf: AFP

Polis, yolları kapatmak için barikat kurmaya çalışan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralık ayından bu yana süren protesto gösterilerine liderlik yapan Sudan Meslek Odaları Birliği, bugünden itibaren kapsamlı bir sivil itaatsizlik kampanyası yapılması çağrısında bulunmuştu.

Sivil itaatsizlik çağrısı, Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile protesto liderleri arasında arabuluculuk yapmak üzere Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in Hartum’a yaptığı ziyaretin ardından geldi.

Protestocuların sivil itaatsizlik için barikat kurma gibi yeni strateji geliştirdiklerini belirtilirken, AFP’ye konuşan Hartum’daki görgü tanıklarına göre göstericiler lastik, taş ve kütük kullanarak yollara barikat kuruyor.

 

sudan2.jpg AFP
Sudan muhalefeti, sivil yönetime geçene kadar sivil itaatsizliğin devam edeceğini açıkladı / Fotoğraf: AFP

 

Görgü tanıkları, polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericiler dağıttığını belirterek, “İç yollar tamamen kapalı ve protestocular bazı vatandaşları işe gitmemeleri için ikna etmeye çalışıyor” dedi.

Hartum merkezi ile çevresi arasındaki toplu taşıma hareketi yavaşladı. Sadece bazı özel araçlar trafiğe çıkarken, Hartum çarşısı ve Arap pazarındaki mekanlar da kapalı.

Sudanlı Doktorlar Komitesi’ne göre, geçen hafta ordu karargâhı önündeki protestoculara yönelik silahlı müdahale sonrası108 kişi öldü ve 500 kişi yaralandı. Ancak hükümet bu rakamları reddederek, söz konusu olayda 61 kişinin öldüğünü savunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU