Satürn'ün gizemli uydusunu araştıran NASA, uzaylı yaşamına dair işaretler sunabilir

Göllerinde suda yaşayan canlı türlerinin hayatta kalma olasılığı bulunduğu için Titan, "kaşiflerin ütopyası" diye nitelendirilmişti

Bilim insanları, Dragonfly'ın Satürn'ün uydusu Titan hakkında önemli bilgiler elde edilmesini sağlayacağını düşünüyor (Johns Hopkins/APL)

Gökbilimcilerin "kaşifin ütopyası" diye nitelediği Satürn uydusu Titan'ın yüzeyindeki sırlar, NASA'nın Dragonfly görevi sayesinde yakında ortaya çıkacak.

2030'lu yılların ortasında başlayacak görevin temel hedefleri, kimyasal biyo-göstergeler aramak, uydunun metan döngüsünü incelemek ve hem yüzeyinde hem de atmosferinde meydana gelen prebiyotik kimyasal yapıyı araştırmak olacak.

Titan, yüzeyinde kayda değer miktarda atmosfer ve sıvı olan tek uydu. Öte yandan, Dünya'daki dihidrojen monoksitin (su) aksine, uyduda metan yağmurları yağıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna rağmen Titan'da bazı yaşam formlarının hayatta kalması mümkün. Bilim insanları, çözücü sıvı (şekerin suda çözünmesi gibi, bir diğer maddeyi çözerek çözelti oluştan madde) olarak hidrokarbon kullanmış olabilecek geçmişteki ve şimdiki yaşam biçimlerini araştıracak.

Dragonfly'ın bilim ekibinin temmuzda yayımladığı "Döner Kanatlı Yer Değiştirebilir Uçan Araç Dragonfly'ın Titan Görevinin Amaç ve Hedefleri" makalesinin ortak yazarlarından, College of Arts and Sciences'ta gökbilimi doçenti Alex Hayes, "Titan kaşifler için ütopyayı temsil ediyor" dedi.

Titan'a dair çok fazla bilimsel sorumuz var çünkü yüzeyinde gerçekten neler olup bittiğiyle ilgili henüz pek bir bilgimiz yok. Cassini görevinde Titan'ın Satürn yörüngesindeyken keşfedildiği sırada cevabını bulduğumuz her bir soru için 10 yeni soru daha ortaya çıktı.

13 yıl boyunca Satürn'ün yörüngesinde dönerek 7 yeni uydu ve bu uydulardan biri olan Enceladus'un altındaki su okyanusunu keşfeden Cassini, Dünya'nınkinden 4 kat daha yoğun kalın metan atmosferi nedeniyle Titan'ın yüzeyinde neler olduğuna dair bilgi edinemedi.

Öte yandan, gezegende kum tepeleri, göller ve dağlar gibi Dünya'dakilere benzer morfolojik yapılar mevcuttu fakat bu yapıların oluşumunu ortaya çıkaracak kadar veri elde edilememişti.

Hayes, "Cassini fırlatıldığı zaman Titan'ın yüzeyinin tamamının metan ve etandan oluşan sıvı bir okyanusla mı yoksa katı su buzu ve katı organiklerden oluşan bir yüzeyle mi kaplı olduğunu bilmiyorduk" dedi.

Dragonfly bir konumda tam bir Titan günü (16 Dünya günü) geçirip deney ve gözlem yaptıktan sonra yeni bir konuma geçecek. Uzay aracının bir sonraki adımına mevcut konumdan toplanan verileri inceleyen ekip karar veriyor. Bu, Mars onlarca yıl boyunca keşfedilirken geliştirilen bir taktik. Titan'ın yerçekimi, Dünya'dakinin yaklaşık 7'de biri ve hafif rüzgarların yer aldığı yoğun atmosferi de onu bir hava taşıtı için ideal kılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU