28 Şubat davasında cezası kesinleşen 14 kişi hakkında yakalama kararı: Emekli generaller cezaevine gönderildi

Yakalama kararı çıkartılanlar arasında Çevik Bir ile Çetin Doğan da var

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı verdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 28 Şubat davasında 14 sanık hakkındaki hükmün kesinleşme kararının infaz savcılığına gönderilmesinin ardından, savcılık sanıklar hakkında yakalama kararı çıkardı.

Cezaevine gönderildiler

Genelkurmay 2'nci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli korgeneral Hakkı Kılınç, Antalya'nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.

Ayrıca cezası kesinleşen ve Ankara'da bulunan Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker cezaevine gönderildi.

"Elbette bunun bir sonu gelecek"

Saat 15.30 sıralarında Bodrum Adliyesi'ne giden Emekli Orgeneral Çetin Doğan, saat 16.30 sıralarında çıkış yaptı. Savcıya ifade verdiği belirtilen Doğan, yaptığı açıklamada, "Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun bir sonu gelecek. Sanırım ki bu yüz karası bir şey" dedi. Doğan'ın Bodrum Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten Muğla Kapalı Cezaevi'ne götürüleceği öğrenildi.

Bu arada Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Ersöz paylaşımında şöyle dedi:

"84 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nde yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak" dedi.

Rütbeleri sökülecek

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi. Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkında mahkemece verilen 13 Nisan 2018 tarihli karar ve bu karara ilişkin kesinleşme şerhleri Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na iletildi. Yazıda, "Kesinleşen karara göre 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31'inci maddelerine göre gereğinin yapılarak infazından mahkememize bilgi verilmesi hususunda gereği rica olunur" denildi. 

Eski Genelkurmay 2'nci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir de adliyede verdiği ifadenin ardından Muğla Cezaevi'ne gönderildi. 28 Şubat'ın Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli korgeneral Hakkı Kılınç, Antalya'nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.

"Tamamı 80 yaşın üzerinde"

Ersöz kararı şöyle yorumladı:

Savcılığa yaptığımız başvuruda yaşı 80'in üzerinde olan sanıklarla ilgili infazın ertelenmesi ve yine bu kişilerin sağlık raporlarına dayanarak Adli Tıp Kurumu'nda bu konuyla ilgili rapor alınmasını istedik ancak son edindiğimiz bilgilere göre bu taleplerimiz reddedildi. Sağlık talebiyle ilgili isteğimiz sonra değerlendirilecek. Bu kişilerle ilgili yakalama kararı çıkarılması ileride tedavisi olmayacak zararlar doğuracak. Bu kişiler cezaevinde hayatlarını idame ettirecek değiller. İnfazın durdurulması gerekirdi. Ancak AYM mahkemesine başvurumuz var. İnfazın durdurulması taleplerimizin arasındaydı ancak bu konuyla ilgili olarak hala AYM'den de karar verilmedi. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi'nin (AYM)ivedilikle başvurumuzu ele alması ve karar vermesi gerek. Umarım ki telafisi mümkün olmayan bu olay sürdürülmez. Tamamı 80 yaşın üzerinde olan kişiler için de özgürük kısıtlayıcı durumdan bir an önce dönülür. Biz sağlık raporlarının hepsini AYM'ye sunduk ve dönüş bekliyoruz.

Yargıtay, 9 Temmuz'da cezaları onamıştı

Yargıtayın, 28 Şubat davasında 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını 9 Temmuz'da onamasının ardından, dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bu 14 kişi hakkındaki hükmün kesinleşme kararını infaz savcılığına göndermişti.

Yargıtayın kararında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçu bakımından "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu.

 

Independent Türkçe, Oda TV, AA

DAHA FAZLA HABER OKU