Taliban heyeti ile görüşen UNICEF’in "iyimser" açıklaması tepki çekti

UNICEF, Taliban'la görüştükten sonra Taliban'ın kız çocuklarının eğitimine olumlu baktığına ilişkin bir açıklama yaptı. UNICEF'in iyimser tavrı tepkilere neden oldu

 UNICEF, Taliban’la görüştükten sonra, Taliban’ın kız çocuklarının eğitimine ‘olumlu’ baktığına ilişkin bir açıklama yaptı / Fotoğraf: Twitter

Afganistan’ın çoğu bölgesine yardım ulaştıran Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yakın zamanda ele geçirilen Kandahar, Herat ve Celalabad gibi şehirlerde yeni Taliban temsilcileriyle ilk toplantıları gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet'ten Seda Nur Başpınar'ın Reuters’tan Emma Farge ve Emma Thomasson’ın haberinden aktardığına göre UNICEF, Taliban’la görüştükten sonra, Taliban’ın kız çocuklarının eğitimine ‘olumlu’ baktığına ilişkin bir açıklama yaptı. İşte bu açıklama, Taliban’ı meşrulaştırma adımı olduğu gerekçesiyle tepki çekti. Sosyal medyaki tepkilerden bazıları şöyle:

“Kız çocuklarının eğitim hakkı başta olmak üzere bir sürü hakkı engellenecek ama çocuk hakları savunucusu olan siz, bunu ‘iyimserlik’ adı altında servis ediyorsunuz. Umarım bir gün Taliban’ın iyimserliğine muhtaç kalmazsınız”

“Terk edilmişliği Afgan kadın ve kızlardan daha çok yaşayan yok herhalde, bir tanesinin bile ülkeyi terk etme, sesini duyurma, insani yardım alabilme olasılığı yok bu uluslararası körlükte, örnek alacakları, umut bağlayacabilecekleri bir senaryo da kalmamış”

 

Borrell: Burada Türkiye çok önemli bir rol oynayacaktır

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ülkesinden kaçan Afganların Avrupa’ya gelişlerinin önlenmesinde Türkiye’nin "çok önemli rol oynayacağını" söyledi. Borrell, "Zaten son 3 aydır bir Afgan göçü var. İran, Irak veya Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geliş var ve daha da olacaktır. Bu, bizim transit ülkelerle sıkı şekilde çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Burada Türkiye çok önemli bir rol oynayacaktır" dedi.


Öte yandan  UNICEF'in açıklamasına göre son üç günde güneydeki Kandahar vilayetinde 20 çocuk hayatını kaybederken, 130 çocuk yaralandı.

 

Hürriyet, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU