Taliban biyometrik cihazları ele geçirdi: ABD için çalışan Afganları tespitte kullanabilir

Yetkililer cihazların 20 yıllık savaşta ABD ordusuna yardım eden Afganlara misilleme yapmak amacıyla kullanılabileceğinden endişe duyuyor

ABD ordusu Afganistan'da yürüttüğü operasyonlar kapsamında pek çok Afgan'ın biyometrik verisini toplamıştı (AFP)

Taliban'ın ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine yardım eden Afganların belirlenmesini sağlayan ABD askeri biyometrik cihazlarına el koyduğu bildirildi. 

The Intercept'in özel haberine göre HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment - Elde Taşınabilir Kurumlararası Kimlik Tespit Ekipmanı) olarak bilinen cihazlar geçen hafta Taliban'ın saldırısı sırasında ele geçirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu bilgiyi The Intercept'le paylaşan Ortak Özel Harekat Komutanlığı yetkilisi ve üç eski ABD ordu personeli Taliban'ın hassas verileri kullanmasından endişe duyduklarını belirtti. 

HIIDE cihazları iris taraması, parmak izleri gibi biyometrik verilerin yanı sıra kişilerin geçmişine dair bilgileri de barındırıyor. Cihazlar ayrıca büyük, merkezi veritabanlarına erişim amacıyla kullanılıyor. 

ABD'nin onlarca yıldır kullandığı cihazlar Usame bin Ladin'in Pakistan'daki yerleşkesine 2011'de yapılan baskında kimliğinin tespit edilmesini sağlamıştı. 

ABD ordusunun biyometrik veritabanının ne kadarının ele geçirildiğiyse henüz bilinmiyor. 

Kaynaklar ABD'nin kendisine yardım eden Afganların biyometrik verilerini de kapsamlı biçimde topladığını ve kimlik kartları için kullandığını belirtiyor. 

ABD ordusunda görev yapan yetkililerden biri şu ifadeleri kullandı:

Her gün binlerce yerliyi inceledik, kimliklerini tespit etmek zorunda kaldık, canlı bomba yelekleri, silahlar, istihbarat toplama vb. için tarama yaptık. (HIIDE) koalisyon için çalışan yerlilerin kimliğini belirlemek için biyometrik kimlik aracı olarak kullanıldı.

İsmini vermeyen bir ABD ordusu özel harekat gazisi Taliban'ın cihazlardaki verileri işlemek için ek araçlara ihtiyaç duyabileceğini ancak Pakistan'ın bu konuda yardımcı olabileceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Yetkiliye göre Taliban ek teçhizatlara sahip olmasa da Pakistan sahip. Taliban'ın Pakistan istihbaratıyla yakından çalıştığı biliniyor. 

Gazeteci Annie Jacobsen'e göre Pentagon'un hedeflerinden biri teröristleri ve suçluları tespit etmek için Afgan nüfusunun yüzde 80'inin biyometrik verilerini toplamaktı

Eski bir ordu istihbarat yetkilisi olan Welton Chang ise şunları söyledi:

Hiç kimsenin veri gizliliği veya sistemin yanlış ellere geçmesi durumunda ne yapılması gerektiğini düşündüğünü sanmıyorum.

Telefon, bilgisayar gibi gündelik aletlerde kullanılan yüz tanıma teknolojisinin anahtarı olan biyometri kolluk kuvvetleri ve ordu tarafından da şüphelileri tespit etmek için kullanılıyor. 

 

Independent Türkçe, The Intercept, Cnet

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU