UNICEF: Haiti'deki depremden 1,2 milyon kişi etkilendi

Depremde ölü sayısı bin 941'e yükseldi

Deprem, Haiti'nin güneybatısını vurdu (Reuters)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) salı günü, Haiti'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremden 540 bini çocuk olmak üzere 1,2 milyon kişinin etkilendiğini bildirdi.

Karayip ülkesini cumartesi meydana gelen depremin ardından tropik Grace Fırtınası da vurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haiti Sivil Savunma Ajansı, depremde ölü sayısının bin 941'e yükseldiğini duyurdu. Depremde 6 bin 900 kişi yaralanırken sayıların gelecek günlerde artması bekleniyor.

Verilere göre doğal afetin ardından 37 bin bina yıkıldı, yaklaşık 47 bin bina hasar gördü. Son 48 saat içinde 34 kişinin enkazdan canlı olarak kurtarıldığı açıklandı.

Bölgede çok sayıda hastane, okul, kamu dairesi ve kilise binasının da depremde ya yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü öğrenildi.

Öte yandan ülkede arama kurtarma faaliyetleri de kaynak yetersizliği ve şiddetli yağışlar nedeniyle medyana gelen selle toprak kayması sebebiyle sekte uğruyor.

UNICEF, tropik Grace Fırtınası yüzünden bölge halkının "suya, barınağa ve diğer temel ihtiyaçlara" halihazırda kısıtlı olan erişiminin daha da sınırlandığını duyurdu.

Yardım malzemelerinin depremden etkilenen bölgelere götürülmesinde yolların zarar görmesi yüzünden epey zorluk yaşanıyor.

Devlet Başkanı Jovenel Moïse'nin 7 Temmuz'da suikasta uğramasının ardından yaşanan siyasi kaos arama, kurtarma ve yeniden imar çalışmalarını da zora sokuyor.

Haiti'ye yardım

Haiti'deki hastaneler CNN International'a yaralı akınına uğradıklarını ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Pentagon, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'yla birlikte Haiti'de ortak görev gücü oluşturulduğunu açıkladı. Birleşmiş Millet 8 milyon dolar, Avrupa Birliği ise 3,5 milyon dolar yardım etti.

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, ordunun Haiti'de hafta sonu 4 sahra hastanesi kuracağını da duyurdu.

 

Independent Türkçe, CNN International, DW Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU