Pentagon basın toplantısında soru soran Afgan muhabir, gözyaşlarına zor hakim oldu

Biden yönetimine öfkeli sorular yönelten Nazira Karimi gözyaşlarını zor tuttu

Afgan bir muhabir, Pentagon'daki brifingde ülkesinin cumhurbaşkanının nereye kaçtığını öğrenmek isterken duygusal anlar yaşadı.

Gazeteci Nazira Karimi, Biden yönetiminden ülkesinin karmakarışık durumuna dair açıklama talep ederken gözyaşlarını zor tuttu.

ABD, Afganistan'da geçirdiği 20 yılın ardından birliklerinin tamamını geri çekmeye devam ederken Taliban güçlerinin yönetimi devralmak amacıyla Kabil'e girmesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani pazar günü ülkeden kaçmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1990'larda Taliban'dan kaçan Karimi, örgütün ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirmesine izin verilmesine karşı öfkeliydi.

Karimi, üzerinde ülkesinin bayrağı olan maskesini göstererek, "Bugün çok üzgünüm çünkü Afgan kadınları bütün Taliban'ın bir gecede kapıya dayanmasını beklemiyordu. Bayrağımı çıkarıp attılar" dedi.

Sonra da kendi bayraklarını astılar... Afgan halkı ne yapacağını bilmiyor.

Karimi, Pentagon sözcüsü John Kirby'ye şu soruyu yöneltti:

Ülkemin cumhurbaşkanı, eski Başkan Gani nerede?
 

 

Halk ondan halkla vedalaşmasını bekliyordu ve o hemen kaçıp gitti. Nerede olduğunu bilmiyoruz ve bir başkanımız da yok.

Başkan Biden, Başkan Gani'nin halk için savaşması gerektiğini bildiğini söylemişti. Ellerinden gelen her şeyi yapmak zorundalar ve biz de onlara maddi destek gönderebiliriz demişti. Ama bizim başkanımız yok.

Hiçbir şeyimiz yok. Afgan halkı ne yapacağını bilmiyor. Afgan kadınlar çok fazla kazanım elde etmişti. Benim çok kazanımım vardı.

Yaklaşık 20 yıl önce Taliban'dan kaçtım. Şimdi yine en başa dönüyoruz.

Basın toplantısı, binlerce Afgan'ın yurtdışına çıkacak herhangi bir uçağa binebilmek için Kabil havalimanının uçak pistine akın etmesinden birkaç saat sonra yapıldı.

Kirby, Gani'nin nerede olduğuna dair konuşamayacağını söyledikten sonra, "Pentagon'daki kimsenin son birkaç gündür gördüğü görüntülerden memnun olmadığını" sözlerine ekledi.

Bu yüzden, yaşadıklarınıza yürekten saygı duyuyorum.

Biz de Afganistan'a ve kadınlarla kız çocuklarının ilerlemesine büyük yatırım yaptık.

Kirby, ABD'nin "tüm bu ilerlemeye olanak sağlayan herkese karşı yükümlülüğünü yerine getireceği" konusunda ısrar etti.

Beyaz Saray, Kabil hükümetinin ani çöküşü ve Taliban'ın yükselişi nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, çöküşün beklenenden çok daha hızlı yaşadığını kabul etti ama askerleri çekme kararının da arkasında durduğunu söyledi.

Biden pazartesi günü Beyaz Saray'dan yaptığı konuşmada, "Kararımın kesinlikle arkasındayım. 20 yılın ardından, ABD güçlerini geri çekmek için uygun anın hiçbir zaman gelmeyeceğini zor yoldan öğrendim" dedi.

Bu yüzden de hâlâ oradayız. Riskler konusunda haklı çıktık. Her ihtimale karşı plan yapmıştık. Ama Amerikan halkına karşı her zaman dürüst olacağıma söz verdim. Bunun beklediğimizden daha hızlı geliştiği bir gerçek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU