Afganistan'da bacaklarını kaybeden Britanyalı asker: Silah arkadaşlarım boşu boşuna öldü

"Buna değdi mi? Muhtemelen hayır. Bacaklarımı bir hiç uğruna mı kaybettim? Öyle görünüyor. Arkadaşlarım boşu boşuna mı öldü? Evet"

Jack Cummings, Twitter paylaşımının devamında birçok silah arkadaşının hiç unutamayacakları şeyler gördüğünü de söyledi (BBC News)

Afganistan'da görev yaparken iki bacağını da kaybeden Britanyalı bir asker, Taliban'ın ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirmesinin ardından silah arkadaşlarının "boşu boşuna öldüğünü" söyledi.

101. Mühendis Alayı'yla Afganistan'da iki sefer görev yapan eski bomba imha uzmanı Jack Cummings, "geçen hafta Afganistan'da yaşananları görünce", "düşüncelerini ifade etmek zorunda" hissettiğini söyleyerek yaşananları "yürek parçalayıcı" diye niteledi.

Cummings, geçirdiği kazanın "Patlama Yıldönümü" adını verdiği 11. yıldönümünde Twitter'da paylaşım yaparak şunları yazdı:

Buna değdi mi? Muhtemelen hayır. Bacaklarımı bir hiç uğruna mı kaybettim? Öyle görünüyor. Arkadaşlarım boşu boşuna mı öldü? Evet.
 


Eski Invictus Oyunları yarışmacısı, BBC'ye verdiği röportajda genelde düşüncelerini kendine saklayan biri olduğu halde Afganistan'da gelişen duruma dair duygularını paylaşma ihtiyacı hissettiğini söyledi.

Neden bunu yapmaya karar verdiği sorulduğunda, Cummings "esasında sadece dışa vurma ihtiyacı duyduğunu" söylerken kendisi ve arkadaşlarının uğruna fedakarlıkta bulunup kayıplar verdiği şeyin "birkaç hafta içinde heba olması" karşısında "öfke" ve "üzüntü" duyduğunu ve "ihanete uğramış" hissettiğini dile getirdi.

Böyle olmamalıydı, kesinlikle böyle olmamalıydı.

Britanya Ordusu'nda görev yaptığı süreden bahseden Cummings, "orada bulunarak iyi bir şey yaptığına içtenlikle inandığını", neye yazıldığını bildiğini, "orduda harika zaman geçirdiğini" ve "her şeyi bir dakika bile düşünmeden tekrar yapacağını" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bir ülkeden çekilmenin kolay bir yolu olmadığını” ve “orada sonsuza kadar kalamayacaklarını” bildiğini ekleyerek devam eden Cummings, ne var ki Taliban'ın Afganistan'ı ne kadar kolay ele geçirdiğini görmenin özellikle üzücü olduğunu dile getirdi.

Fakat asker, bazı kişilerin "Buna değdi mi?" sorusuna cevaben Britanya Ordusu'nun Güney Asya ülkesinde yaptıklarının aslında bir fark yarattığını söylediğini belirtti.

Cummings de Birleşik Krallık'ın ülkedeki 20 yıllık mevcudiyetinin genç kızların eğitim alması anlamına geldiğini kabul etti.

Canlı yayındaki son birkaç dakikasında Cummings "Umarım bundan bir şey çıkar" dedi ve ekledi:

Elimden gelen tek şey, 600 paraşütçü asker için en iyisini dilemek ve sağ salim evlerine döneceklerini ummak.

Cummings'in açıklaması, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'in kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte geldi. Bazı Batılı ülkeler yurttaşlarını ülkeden tahliye ederken insanların ülkeden kaçmaya çalıştığı Kabil Havalimanı'na kaos hakim.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU