Dünyada kripto paralara yatırım yapan 55 banka

Dev ekonomik kuruluşlar, piyasa işlemlerinin faaliyeti için finansman piyasasında finansal hizmetler yarışına giriyor

Kripto para birimlerinin özellikle de Bitcoin’in avantajlarından biri havalelerde banka arabuluculuğunu ortadan kaldırması (AFP)

Block Data tarafından yayınlanan bir rapora göre, yönetim altındaki varlıklar açısından dünyanın en büyük 100 bankası arasında yer alan 55 banka, doğrudan veya yan kuruluşlar aracılığıyla kripto para birimlerine ve blockchain teknolojisine yatırım yapıyor. Yapay zeka platformu CB Insights'ın bir yan kuruluşu olan Market Research, risk sermayesi, girişimler, patentler ve ortaklıklarda dünya çapında milyonlarca veri noktasını analiz etmek için yapay zekayı kullanıyor.

Blok zinciri  (Blockchain )girişimlerine yapılan yatırım büyüklüğüne göre en aktif bankalar 19 yatırımla Barclays olurken ardından 9 yatırımla Citigroup, 8 yatırımla Goldman Sachs, 7 yatırımla GB Morgan Chase ve 6 yatırımla BNP Paribas izledi.

Bu dev ekonomik kuruluşlar, erken dönemlerde ve son zamanlarda olmak üzere yatırımlar yaptılar. Block Data tarafından yapılan araştırmaya göre bu yatırımların çoğu, diğer yatırımcılarla veya diğer birçok yatırımcıyla ortak olarak yapıldığı için bu bankaların yatırdığı para miktarını belirlenemedi.

Ancak öte yandan, Standard Chartered Bank'ın 380 milyon dolarlık 6 yatırım yapması, BNY Mellon'un yaklaşık 320 milyon dolarlık 5 yatırım yapması ve Citigroup'un 280 milyon dolarlık 9 yatırım, UBS 266 milyon dolarlık 5 yatırım ve BNP Paribas 236 dolar değerinde 9 yatırım yapması üzerinden değerlendirme yapılabiliyor.

Bu faaliyetler aslında bu yılın ilk yarısında kripto varlıklara ve blok zincir teknolojisine yapılan toplam küresel yatırımlardaki 8,7 milyar dolarlık artışın bir parçası ve 2020'nin tamamında görülen miktarın iki katından fazla ve 2017 de gerçekleşen rekordan 7,2 milyar daha fazla.

Para biriktirmek

Bankaların en dikkat çekici faaliyeti, kripto para saklamaya yatırım yapma iştahı. Araştırma bulgularına göre, yönetim altındaki varlıkların büyüklüğüne göre ilk 100 bankanın 23'ü, blok zinciri hizmetleri sağlayan şirketlerde saklama veya yatırım çözümleri oluşturuyor. Bu şirketler, müşterilerinin parasını bir ücret karşılığında karşılamak için finansal hizmetler sunuyor. Şirketler bu hizmeti sağlamak için ya kendi teknolojilerini oluştururlar ya da çözümlerini kendi sistemlerine entegre edebilecekleri bir teknoloji sağlayıcısı kullanırlar.

Kripto para için üç neden

Finansal analist Muhammed Cemil “Herkes Bitcoin'in faaliyet gösterdiği ekonomik modelin ne kadar kötü veya istikrarsız olduğu hakkında yüksek sesle konuşurken, potansiyel gelir akışları ve gelecekteki ekonomide güçlü bir stratejik konuma sahip olmanın önemi göz ardı edilemez” dedi.

Birçok büyük bankayı yatırım yapmaya başlamaya ikna eden 3 büyük gelişme var.

Devasa boyuttaki ekonomik varlıklara sahip bankaları bu ticarete girmeye teşvik eden 3 değişken olduğu söyleyen Muhammed Cemil ilk ve en önemli nedenin, kripto para mübadele şirketlerinin çok küçük bir çalışan segmentine sahip olması ve diğerlerine kıyasla kârlılık ve değer açısından daha fazla olması olduğunu söylüyor. Örneğin 2018'in başlarında, o zamanlar en popüler kripto para borsası olan Binance, Deutsche Bank'tan 54 milyon dolar daha fazla kar elde etmişti ve Deutsche Bank'taki 100 bin çalışana karşı sadece 200 çalışanı vardı. Daha yakın zamanlarda, Coinbase, Goldman Sachs'tan daha yüksek puan aldı ve Coinbase, Goldman Sachs çalışanlarının sadece yüzde 4'ünü oluşturuyordu.

“İkinci neden, genel olarak Bitcoin’ini kurtarmak isteyen banka müşterilerinden gelen sayısız talep. Son neden ise geçen yıl ABD yasalarında, bankaların kripto para birimlerinin saklaması için çözümler sunmasına izin veren bir değişiklik yapılması” diyor Muhammed Cemil.

Geçen yılın Temmuz ayının sonlarında, ABD Para Birimi Denetleme Ofisi, tüm ulusal bankaların kripto para saklama hizmetleri sunmasına izin vermişti.

Yapılan açıklamada, herhangi bir ulusal bankanın kripto para cüzdanları için kripto anahtarları tutabileceği ve ulusal bankaların müşterileri için dijital varlıklar tutmasının önünün açabileceğini duyuruldu.

Kripto para birimlerinin, özellikle Bitcoin’in avantajlarından veya doğuşunun nedenlerinden biri, havalelerde banka arabuluculuğunu kaldırılmasıdır. Konuyla ilgili bir soruyu cevaplayan Muhammed Cemil "Aslında dijital para sahiplerinin paralarına erişmek için parolalarının şirketler tarafından saklanması gibi bir şeye ihtiyacı yok. Ancak bazıları tüm servetlerini telefonlarında veya dizüstü bilgisayarlarında tutmaktan rahatsız olabileceğinden, bazı kullanıcılar tam tersini tercih ediyor. Özellikle büyük şirketler veya kripto para birimlerinde büyük miktarda yatırım yapan kurumsal yatırımcılar için bir şirket veya bankanın varlıklarını saklaması daha güvenli bir tercih olabiliyor” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığu analize göre Muhammed Cemil son olarak “Yıllarca müşterilerini, özellikle Bitcoin ile uğraşmamaları konusunda uyardıktan sonra, birçok bankanın artık kripto paralara yatırım yapması ve depolaması gerçeğine gelince, bu muhtemelen şu anda dünyada meydana gelen ekonomik gelişmelerdeki en büyük ironidir” diye ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/250551

DAHA FAZLA HABER OKU