Afganistan'ın Kunduz kenti: Taliban yönetiminde bir hafta

"Korkuyorum çünkü ne olacağını ve ne yapacaklarını bilmiyorum"

Taliban, Afganistan'ın pek çok bölgesinde kontrolü ele geçirdi (AP)

Taliban, 8 Ağustos'ta kontrolü sağladığı Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinin belediye başkanlığına Gul Muhammed Elias'ı atadı.

Peki Taliban yönetiminde şehirdeki hayat nasıl şekillendi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), hem Elias'la hem de şehrin sakinleriyle görüşerek bu soruya yanıt aradı.

Elias belediye başkanlığı koltuğuna oturduğunda, şehirde elektrikler kesikti. Pek çok Kunduzlu ise suya erişemiyor, sokaklar, çöp ve molozlarla dolup taşıyordu.

Bütün bunların sebebi, belediye çalışanlarının Taliban'dan korkup ya evde saklanması ya da ülkeyi terk etmeye çalışması.

Bu sorunu çözmek isteyen Belediye Başkanı, çalışanlardan bazılarına ulaşıp ofisine çağırarak onları işe dönmeye ikna etmeyi denedi.

Cihadımız işgalcilere ve bunları savunanlara karşı, size değil.

Ancak Elias'ın bu çabaları sonuçsuz kalınca devreye silahlı Taliban militanları girdi. Örgüt üyeleri, şehrin dört bir köşesinde kontrol noktaları kurdu ve kapı kapı dolaşarak işçileri aramaya başladı.

 

merlin_193102995_a8cb60fc-9890-4423-a2f4-523eb35b6a9b-superJumbo(AP).jpg
Kontrol noktalarında çok sayıda Taliban üyesi görev yapıyor (AP)

 

Bölgedeki hastaneye de görevlilerin işe dönmesi gerektiği, aksi takdirde cezalandırılacağı hakkında bir tabela asıldı.

"Onlara gülümsemek zorundayız çünkü korkuyoruz"

NYT'nin telefonla görüştüğü Kunduzlular, bu çabaları da sonuçsuz kalan Taliban üyelerinin şehirde terör estirmeye başladığını söyledi. Adını açıklamak istemeyen bir Afgan şöyle konuştu:

Korkuyorum çünkü ne olacağını ve ne yapacaklarını bilmiyorum. Onlara gülümsemek zorundayız çünkü korkuyoruz. Ama epey mutsuzuz.

Belediyede memur olarak görev yapan Atikullah Ömerkil, Taliban korkusuyla evine çekilen çalışanlardan biri. Ömerkil, 11 Ağustos'ta bir militandan gelen telefonla Elias'ın kendisiyle görüşmek istediğini öğrendiğini söyledi.

Elias, Ömerkil ve belediye binasına gelen 8 çalışandan, Taliban tarafından hedef alınmayacakları yönünde güvence vererek işe dönmelerini istedi.

Belediye başkanı ayrıca cep telefonu numarasını paylaşarak, Taliban savaşçılarından herhangi bir sorun yaşarlarsa aramalarını söyledi.

 

merlin_193063059_d6490f16-19af-42d4-a09e-4cb41a27e322-superJumbo(AP).jpg

Kunduz'daki pek çok dükkan, Taliban'la Afgan ordusu arasındaki çatışmalar sonucu çıkan yangında kül oldu​​ (AP)

 

Ancak geçen haftanın sonuna doğru Taliban sert tutumunu artırdı. Kimliğini gizleyen bir sağlık çalışanı örgütün, hastane personelinin telefon numarasını ve ev adresini ele geçirip bu kişileri aramaya başladığını ve işe dönmelerini istediğini bildirdi.

NYT, Kabil'e kaçan bir başka sağlık çalışanının, gelen telefondan sonra gece yarısı otobüse binip Kunduz'a geri döndüğünü ve doğruca hastaneye gittiğini kaydetti.

Söz konusu sağlık çalışanı o anları şöyle anlattı:

Hastane içinde ve avlusunda silahlı kişiler vardı. Hasta Taliban üyeleri bile hastaneye silahlarla giriyordu.

Elias ise belediye görevlileriyle yaptığı sonraki toplantıda yanına silahlı Taliban savaşçılarını da aldı.

Kadın çalışanların evde kalmaları gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı, alkollü içeceklerin ve helal şartlara uygun olmayan donmuş tavuk satışının yasaklandığını duyurdu.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU