Türkiye’de her 2 kişiden 1’i yeniden kısıtlama istemiyor

Aşı olmayanlardan test istenmesi önerisine toplumda destek var

Türkiye'de her iki kişiden biri sokağa çıkma kısıtlaması, seyahat kısıtlamaları gibi önlemlere dair olumsuz görüş belirtiyor. Aşı olmayanlardan test istenmesine ise destek var / Fotoğraf: AA

IPSOS Araştırma, 6 - 10 Ağustos tarihleri arasında Milliyet gazetesi için yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya katılan her on kişiden altısı sinema, tiyatro, seyahat araçları gibi insanların birbirine yakın bulundukları yerlerde PCR testi zorunluluğu getirilmesi fikrini destekliyor. Aşı karşıtlarında bu oran neredeyse tam tersine dönüyor, aşıya karşı olan her üç kişiden ikisi zorunlu teste de karşı.

Yeniden kapanmaya destek ne oranda?

Her üç kişiden ikisi yeniden bir kapanma yaşayacağımızı tahmin ediyor. Her iki kişiden biri sokağa çıkma kısıtlaması, restaurant/kafelerin kapanması, seyahat kısıtlamaları, tiyatro/sinemaların kapatılması gibi önlemlere dair olumsuz görüş belirtiyor. Ortalamada toplumun yüzde 20’sinin bu önlemlerin yeniden devreye alınmasına yönelik bir fikri yok, yüzde 30 ise önlemlerin yeniden devreye girmesi gerektiğini düşünüyor.

1i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS



Tekar bir kapanma olacağını düşünenlerin oranı yüzde 64

Vaka sayılarındaki artış nedeniyle toplumun yüzde 64’ü tekrar bir kapanma yaşanabileceğini düşünüyor.

Kapanma yaşanacağı konusunda aşı karşıtı olan ve aşı konusunda emin olmayan kişilerin oranı daha düşük olsa da kapanma yaşanmayacağı konusunda tüm kitlelerin görüşü benzer. Toplumun züzde 23’ü tekrar bir kapanma yaşanmayacağı görüşünde.

2i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS

 

Gece sokağa çıkma yasağı

Toplumun yüzde 55’i bugünden sonra geceleri sokağa çıkma yasağı getirilmesini istemiyor. Böyle bir yasağı isteyenlerin oranı ise yüzde 31.

3i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS

 

Kafe ve restoranların kapatılması

Yine toplumun yarısı bu tür bir kısıtlamayı da istemiyor. Vatandaşların yüzde 26’sı sadece kapalı alanların kapatılması gerektiğini düşünürken, tamamen kapatılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 7.

4i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS

Şehirlerarası yolculukların kısıtlanması

Diğer kısıtlamalara benzer şekilde yine toplumun yarısı şehirlerarası bir kısıtlama gelmemesi gerektiğini düşünüyor. Yine sadece her 10 kişiden 3’ü böyle bir kısıtlamadan yana.

5i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS

 

Sinema ve tiyatro salonları

Sinema, tiyatro gibi işletmelerin kapatılması konusunda da vatandaşlar benzer görüşte. Bu tür yerlerin kapatılmaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 48, kapatılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 32.

6i.png
Grafik: Milliyet-IPSOS

 

Aşı yaptırmayan test zorunluluğuna destek yüksek

Sinema, tiyatro, şehirlerarası otobüs, uçak gibi insanların yan yana oturduğu yerlerde Koronavirüs aşısı olmayan kişilerden pcr testi istenmesi gibi bir karar alınması konusunda Aşı olan veya aşıya olumlu yaklaşanlarla Aşı karşıtı olan kişilerin görüşleri net bir şekilde farklılaşıyor. Aşı olan veya aşıya olumlu yaklaşanların %65’i bu tür yerlere girişte aşı olmayan kişilerden pcr testi istenmesi gerektiğini düşünürken, aşı karşıtlarının yüzde 67’si böyle bir karara karşı.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU