İnşası 137 yıl önce başlayan “Bitmeyen Kilise” sonunda imar iznini aldı

İspanya’nın ve turizm dünyasının sembolleri arasında yer alan La Sagrada Familia’ya 137 yıl sonra imar izni çıktı. İnşaatın 2026’da bitmesi şart koşuluyor

La Sagrada Familia, 2026'da biterse 172 metre yüksekliğe sahip olacak. Fotoğraf: Pixabay/Eduardo Ruiz

Dünyaca ünlü İspanyol imar Antoni Gaudi’nin “ömrünü adadığı”, Barselona kentinin sembolü La Sagrada Familia bazilikası, 137 yıl sonra imar izni aldı. 

Bazilikanın inşasına 1882’de başlandı ancak Barselona yerel yönetimi, 19’ncu yüzyılın sonunda imar için herhangi bir izin alındığına, izin başvurusu yapıldıysa herhangi bir ret ya da onay kaydı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını savunuyordu. 

Bazilikanın bağlı olduğu vakıf ile yapılan görüşmeler sonucunda Barselona belediyesi, yapının 2026’da bitirilmesi şartıyla 4,6 milyon euro ödemeyi kabul etti. 2026, aynı zamanda Gaudi’nin 100’ncü ölüm yıl dönümü. 

Sagrada Familia
Fotoğraf: Pixabay/ Hyung Joong Kim


Belediye Sözcüsü Janet Sanz konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Anlaşma, şehrimizin tarihi anormalliğine bir nokta koydu” değerlendirmesini yaptı. 

Vakıf, Unesco Kültür Mirası Listesi’nde yer alan yapı için geçen yıl yerel yönetime 35 milyon euro ‘imar izni cezası’ ödemişti.

La Sagrada Familia, her yıl 4,5 milyondan fazla ziyaretçi alıyor. Bu kişilerin her biri bazilika turu için 17 ila 38 dolar ücret ödüyor. 

Sagrada Familia
Sagrada Familia'nın ilk yılları. Fotoğraf: Wikipedia


İç savaşta projelerin çoğu yandı

Dünyanın en ünlü kilisesinin yapımına mimar Francisco de Paula del Villar ile başlanmıştı. 

Ancak çıkan anlaşmazlıklar sonucu Villar istifa etmiş, 1883’te Antoni Gaudi görevi devraldı. 

Hayatının geri kalanını bu projeye adayan Gaudi’nin en küçük ayrıntısına kadar tasarladığı detaylar, dini semboller, hikâyelerin heykellerle anlatımı, hemen hemen her detayın ilmek ilmek örülmesi nedeniyle çizimlerin günümüz teknolojisine uyarlanamaması, 137 yıllık uzun sürecin en önemli nedenlerinden. 

Sagrada Familia
La Sagrada Familia'nın Nativity Cephesi'nden detaylar. Fotoğraf: Wikipedia


Başladığında yalnızca bağışlarla devam eden projenin karşısına çıkan ilk ciddi engel ise İspanya İç Savaşı’ydı. 

Antoni Gaudi’nin ölümünden 10 yıl sonra, Temmuz 1936’da kiliseye düzenlenen saldırıda bodrum katı ateşe verilmiş, Gaudi’nin orijinal planları, çizimleri ve maketleri yanmıştı. Parçaların bir araya getirilmesi 16 yıl sürdü. 1950’ler sonrası ise inşaat, aralıklı şekilde devam etti. 

12 havari 12 kule; üç hikaye üç cephe 

İsa’nın 12 havarisini sembolize eden 12 kuleli yapı, tamamlandığı zaman 172,5 metre ile Avrupa’nın en uzun dini yapısı olacak. 

İkonik yapı, üç farklı cepheli olarak tasarlandı. Bunlardan ilki, kilisenin yapımını da başlatan Nativity Facade. 

Nativity Facade.jpg
Nativity Facade/ Fotoğraf: Flickr


Gaudi inşaata, İsa’nin doğumuna referans veren çok fazla detay barındıran bu cepheyle başlamak istedi. Çünkü 1930’da tamamlanan bu cepheyi ölmeden önce görmek istiyordu. 

Passion Facade.jpg
Passion Facade/ Fotoğraf: Flickr


İkincisi ise, ilk cepheye göre daha sade bir tasarıma sahip Passion Facade. İsa’nın çarmıha gerilişinin anlatıldığı bu cephenin inşaatı ise 1954’te başladı. Heykeltıraşlardan oluşan bir ekip, 1976-1987 arasında bu bölümün kulelerini tamamladı. 

Glory Facade.jpg
Glory Facade/ Fotoğraf: Wikipedia


Yapımına 2002’de başlanan üçüncü cephe Glory Facade ise insanlığın Tanrı’ya yükselişine referans veren öğelere sahip. Bu cephe için Gaudi'nin 1936'da hazırladığı bir model kullanılıyor. 

1926’da bir trafik kazasında ölen Gaudi’nin mezarı da La Sagrada Familia içinde yer alıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU