CHP Kastamonu Milletvekili Baltacı Twitter'dan paylaştı: Yıkılan HES yapıları burada

Hasan Baltacı paylaşımında, "Aşırı yağış dolayısıyla bu dağlardaki küçücük küçücük vadilerde biriken sular buraya doğru hızla akmış ve regülatörle iletim kanallarını paramparça etmiş" ifadelerini kullandı

Görsel: Twitter @hasanbaltacichp

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından "HES kapaklarının patladığı" iddia edilmiş, Tesla Enerji'den yapılan açıklamada ise Ezine Çayı üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santralinin su depolaması bulunmayan, regülatör tipli bir hidroelektrik santrali olduğu, dolayısıyla açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağının olmadığı belirtilmişti.

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ise sözkonusu HES'in görüntülerini içeren bir video paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baltacı, "Yıkılan HES yapıları burada, yalan söyleyen bakanlar orada. İşte görüntüler. Neyi saklıyorsunuz, kimi koruyorsunuz?" notuyla paylaştığı videoda şunları kaydeti:

Şu arkamda Bozkurt’un üzerine kurulmuş olan HES’in regülatörünü ve beton iletim kanallarını görüyorsunuz.

Aşırı yağış dolayısıyla bu dağlardaki küçücük küçücük vadilerde biriken sular buraya doğru hızla akmış ve regülatörle iletim kanallarını paramparça etmiş.

Ayrıca bu bölgede çok yoğun ormancılık faaliyeti yürütülür. Ormanda kesilen tomruklar da sel suyuna kapılarak, önüne regülatörü ve iletim kanalını da alarak Bozkurt’a kadar inmiş.

Tarım Bakanı felaketin ilk anlarında şöyle bir açıklama yapmıştı; “Selin en büyük mağduru hidroelektrik santrali” demişti. Doğanın akışına bu şekilde müdahale edilirse hem hidroelektrik santralleri hem de şehirlerimiz, insanlarımız bu acı bedeli ödemek zorunda kalır.   

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU