Rusya’daki sönmüş yanardağ uyanıyor, yıkıcı bir patlama "her an" kapıda

Araştırmanın bulguları “bu yanardağ kompleksinin yeniden harekete geçme ihtimalini gösteriyor”

Bolshaya Udina yanardağı / Fotoğraf: The Independent 

Abby Young-Powell - The Independent 

Bilim insanları Rusya’nın doğusundaki sönmüş kabul edilen bir yanardağın yeniden faaliyete geçebileceğini ve yıkıcı sonuçları olabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya’nın Kamçatka yarımadasındaki bir yanardağ kompleksinde yer alan ve yaklaşık 3 bin metre yükseklikteki Bolshaya Udina yanardağının 2017’den bu yana faal olmadığı kabul ediliyordu.

Ancak uluslararası bir araştırma ekibi geçen yıl yanardağ üzerine yürüttükleri iki aylık çalışmanın ardından yanardağın düşünülenin aksine pasif olmadığını ileri sürdü.

Bilim insanları, araştırma süresince “eliptik küme” şeklinde dağılım gösteren 559 sismik olayı kayıt altına aldı ve bunu 1999 ve 2017 arasında kaydedilmiş yaklaşık 100 haftalık sismik olay verisiyle karşılaştırdı.

Bulguları Volcanology and Geothermal Research isimli akademik bilimsel yayında yer alan araştırmanın yazarları makalelerinde şu ifadelere yer verdi:

2017 sonlarından bu yana Bolshaya Udina’nın altında devam eden sismik aktiviteler kaydediliyor, bu yanardağ kompleksinin olası uyanışına işaret ediyor olabilir. (Bulgular) yüksek miktarda eriyik ve sıvılar içeren magmanın tabakalar arasına girişinin bulunduğuna işaret ediyor olabilir, bu volkanın mevcut statüsünü ‘sönmüşten aktife’ değiştirmeyi gerektirebilir.

Makalenin başyazarı Rusya’nın A.A. Trofimuk Petrol Jeolojisi ve Jeofizik Enstitüsü’nden jeofizikçi Ivan Kulakov, Science in Siberia'ya yaptığı açıklamada uzun süre sessiz kalan bir yanardağın, ilk patlayışının felakete yol açabilecek ölçüde olabileceğini söyledi.

Kulakov sözlerini şöyle sürdürdü:

Yüksek miktarda kül havaya fırlatılabilir ve uzaklara taşınabilir, bundan yalnızca çevresindeki yerleşimler değil, aynı zamanda gezegen çapında geniş bölgeler de etkilenebilir. Pompei’yi hatırlayın: Vezüv’ün uyanışı birkaç bin yıllık durgunluğun ardından gerçekleşmişti.

CNN’e verdiği demeçte Bolshaya Udina’nın yüzde 50 civarında patlama ihtimali bulunduğunu söyleyen Kulakov sözlerini şöyle bitirdi: Bir patlama, her an gerçekleşebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU