Çocuklarınıza parayı öğretmenin 4 püf noktası

Küçüklere para eğitimi vermek için bilmeniz gereken her şey

Fotoğraf: The Independent 

Kate Hughes - The Independent 

Borç krizleri, finans suçları, yaşlılıkta yoksulluk ve evini kaybetmek gibi problemler bugün herkesin yaşayabileceği mali sorunlardan sadece bir kaçı.

Günlük yaşamına ve geleceğe dair umutlarına ket vuracak ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalan kişiler bu ve benzeri sorunlardan kaynaklanan şikayetlerle karşılaştığında genelde şunları söyler: Nasıl olduğunu anlamadım, fark etmedim.

Böyle bir olay yaşandıktan sonra da hemen ülke çapında daha geniş bilgiye, açıklığa, şeffaflığa ve eğitime ihtiyaç duyulduğuna dair çağrılar yapılır.

İşte tam bu noktada çocuğunuza para eğitimini nasıl vereceğinize dair tereddütleriniz varsa, size bunu nasıl yapacağınız hakkında birkaç püf noktası vereceğiz:

1- Örnek olun

Eğer evde iki ebeveyn varsa, çocuğunuza bir şeyler öğretmek de ortaklaşa paylaşılan bir görev olmalı. Bekar ebeveynler de çocuklarına gerçek hayattaki olası senaryoları öğretmek için bir arkadaştan veya aile üyesinden yardım alabilir. Bu şekilde çocuklar bütçe ve finans planlamasının veya diğer para işlerinin tek bir ebeveynin görevi olduğunu düşünerek büyümemiş olur. Yani herkesin kendi parasından sorumlu olduğunu görmüş olur.

 

kids-and-money.jpg
Fotoğraf: Kadınlar Kulübü

 

2-Ağaç yaşken eğilir

Çocuklar eşyaların değerli olduğunu düşünmeye çok erken yaşlarda başlar ve aile üyelerinin sandığından daha hızlı bir şekilde paranın mali değerini fark eder. Finansal yetenekleri ebeveyninden öğrenmeyen çocuk, bu işi reklamlardan ve çevresindeki arkadaşlarından öğrenir.

Bu yüzden çocuklarınız ilkokula başlamadan önce onlarla para hakkında konuşmanız ve parayla ilgili kendi kararlarını almalarını sağlamanız önemli.

3-Öncelikleri belirlemeyi öğretin

Hargreaves Lansdown’da kişisel finans analisti olan Sarah Coles, “Makul şekilde harcama ve birikim yapmayı önceliklerimize göre sıralarız. Çocuğunuza bu becerileri kazandırmak için sunabileceğiniz en iyi fırsat da cep harçlığı vermektir” diye konuştu.

Coles sözlerine şöyle devam etti:

Bu onlara sadece en önemli şeylere harcama yapmayı ve plansız harcama yapmanın zararlarını öğretmenin yanı sıra, sizden her fırsatta bir şeyler satın almanızı istemelerine de engel olur. Yaşları ilerledikçe telefon, kıyafet ve gezme tozma giderlerini karşılamak yerine onlara cep harçlığı verebilirsiniz. Harcama kararlarının yelpazesini adım adım genişleterek, onları kendi bütçelerini tek başlarına ayarlayacakları günlere hazırlayabilirsiniz.

 

Çocuklara-para-kavramı-nasıl-anlatılır.jpg
Fotoğraf: kidsgourmet.com.tr

 

4-Onun adına birikim yapın

Çocuklarınıza para konusunda en etkili dersi vermenin yolu onlar için birikim yapmaktır. Pek çok ailenin çocuğu veya kendi adına bir hesap açtığı ve burada çocuğu adına birikim yaptığı biliniyor. Böylelikle ailelerin çocuklarına “pratik bir deneyim” imkanı sunduğunu söyleyen Coles, bunun parayı kontrol etmek için faydalı bir yol olduğunu fakat ailenin yaptığı birikimin çocukların kendi yönetebilecekleri birikimin dışında bir meblağ olması gerektiğini belirtti.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/money/spend-save

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU