Afganistan'da çatışmalar yüzünde göçmen krizi yaşanıyor

Çocukları Kurtarma Vakfı'ndan yapılan açıklamada, yaşanan şiddet olayları yüzünden başka kentlere sığından mültecilerin arasında 72 bin çocuğun bulunduğu belirtildi

Yabancı güçlerin mayıs ayı başından itibaren Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla artan Taliban saldırıları binlerce kişinin evlerinden kaçmasına neden oldu.

Afganistan Göç ve Geri Dönüşler Bakanlığı kayıtlarına göre, Taliban saldırılarının şiddetlenmesiyle göç sayısında da artış yaşandı.

Son 1 ay içinde ülke genelinde 30 binden fazla ailenin evlerini terk edip başka yerlere göç ettiği ifade edilen bakanlık verilerinde, en çok göçün başkent Kabil'e yapıldığı kaydedildi.

Bakanlık verilerine göre son haftalarda başkent Kabil'e sığınan göçmenlerin sayısı 30 binin üzerinde. 
 

(10).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​


Ülkenin kuzeyi ve kuzeydoğusundaki Baglan, Samangan, Sar-i Pul, Cüzcan, Kunduz, Tahar ve Badahşan vilayetlerindeki çatışmalardan kaçan ailelerin Kabil'e sığındığı vurgulanan raporda, bu ailelerin çoğunun parklar, camiler ve yol kenarlarında zor şartlarda yaşadığı bildirildi.
 

(6).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe


Öte yandan Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle son 3 ayda yaklaşık 1 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) 1 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında çatışmalardan kaçan 5800 kişinin başkent Kabil'e geldiğini açıkladı.
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​

 

Göçmenlerin trajedi kaçışları

Afganistan'ın kuzeyindeki Cüzcan vilayeti sakini Muhammed Nazir, Independent Türkçe'ye, yaşadığı bölgede 3 gün boyunca çatışma yaşandığını ve dışarıya dahi çıkamadıklarını söyledi.

Çatışmaların biraz sakinleşmesiyle sadece üzerlerindeki elbise ile kaçtıklarını ifade eden Nazari, başkent Kabil'e çok zor ulaştıklarını belirtti.
 

(9).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​


Nazari, çocuklarıyla çok zor günler geçirdiklerini, şu an cadde kenarında bir yaşam mücadelesi verdiğini vurguladı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Tahar vilayetinde yaşanan çatışmalardan kaçarak Kabil'e sığınan Muhammed Ramin de kentlerinde yaşanan çatışmalarda evlerine havan mermisinin isabet etmesi sonucu bir kardeşini kaybettiğini bildirdi.
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​


Afganistan'ın kuzey vilayetlerinden Kunduz'daki şiddet nedeniyle evlerini bırakıp kaçan Abdullah Karim ise, kentlerindeki çatışmanın arasında sıkışıp kaldıklarını ve 2 gün boyunca kuru ekmek yediklerini kaydetti.

İnsanların her şeyi bırakıp evlerinden çıktığını aktaran Karim, şunları söyledi:

Evlerimiz Taliban kontrolüne geçti. Her taraftan saldırı oldu. Kimse kimsenin umurunda değildi. Biz de mecbur bir yol bulup kaçmak zorunda kaldık. Kabil'e geldik ancak burada hayat daha da beter.
 

(4).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​

 

72 bin çocuk göçmen bulunuyor

Diğer yandan Çocuklar Kurtarma Vakfı'ndan yapılan açıklamada, yaşanan şiddet olayları yüzünden başka kentlere sığından mültecilerin arasında 72 bin çocuğun bulunduğu belirtildi.

Bu çocukların sağlıklı besleneme konusunda yetersiz olduğu ifade edilen açıklamada, çocukların çoğunun sağlık hizmetlerinden mahrum olduğu aktarıldı.
 

(2).jpeg
Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu/Independent Türkçe​​​​​​​


Mayıs ayı başından saldırılarını arttıran Taliban militanları ülke topraklarının yarıdan fazlasını kontrol etti.

Özellikle kuzey, kuzeydoğu, güney ve batı bölgelerindeki vilayetlere yönelen Taliban, son 10 içinde 18 vilayet merkezini ele geçirdi.

Çatışmalarda sivil kayıplarının sayısı henüz açıklanmazken ancak son 1 ay içinde yaşanan çatışmalarda 200'ün üzerinde sivilin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Afganistan'ın komşularına, sınırlarını Afganlara açık tutmaya çağırdı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU