Ailesiyle dünyayı dolaşan Bitcoin vaizi, 4 kıtadaki 6 "gizli kasada" kripto para depoluyor

4 yıl önce tüm mal varlığını satıp Bitcoin'e yatırım yapan aile, bugün hâlâ dünyayı dolaşıyor

Didi Taihuttu'nun 2018'de verdiği röportajdan bir kare (HardForking)

2017'de Didi Taihuttu, eşi ve üç çocukları, sahip oldukları her şeyi sattı ve tüm paralarını Bitcoin'e yatırdı.

230 metrekarelik evlerinden ayakkabılara ve oyuncaklara kadar her şey satıldı, Taihuttu'nun 24 yaşında başladığı kârlı bir bilgisayar eğitimi işi de devredildi.

Hollandalı aile, YouTube ve diğer sosyal medya platformlarında seyahatlerini kayda geçirdikleri yeni bir hayata başlarken gelirlerini kripto paraya yatırdı.

O dönem Bitcoin yaklaşık 900 dolardan (yaklaşık 7 bin 500 TL) işlem görüyordu ve o yılın aralık ayında 14 bin doların (yaklaşık 120 bin TL) biraz üzerine çıkarak zirve yapmıştı.

2018'de Bitcoin 3 bin dolar (yaklaşık 25 bin 500 TL) aralığının ortalarına düştüğünde bile kripto paraların toparlanmaya hazır olduğuna ikna olan Taihuttu, daha fazlasını satın alarak kripto para yatırımlarını önemli ölçüde artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kumar da tuttu. Haziran 2019'un ortasına kadar Bitcoin'in fiyatı tekrar 10 bin doların (yaklaşık 85 bin TL) üzerine çıktı ve Mart 2021'de neredeyse 59 bin dolara (yaklaşık 500 bin TL) ulaşarak zirve yaptı. 30 bin dolar (yaklaşık 255 bin 723 TL) seviyelerinin ortasına kadar bir başka çöküş daha yaşayan Bitcoin, toparlanarak bugün 46 bin 400 dolara (yaklaşık 400 bin TL) çıktı.

Bu arada kendi internet sitelerine göre aile, sırt çantalarıyla ve lüks eşyalar olmadan dünyayı dolaşıyor ve çocuklarına böyle şeyler olmadan da mutlu olabileceklerini öğretiyor.

Aile 40'tan fazla ülkede yaşadı, ev ya da banka hesabına sahip değil ve yaşam tarzını "merkezi olmayan göçebeler" olarak adlandırıyor.

Hiçbir banka hesabı olmayan ve varlıkları değişken kripto para cinsinden ifade edilen Taihuttu, yakın tarihte CNBC'ye verdiği bir röportajda, ailenin servetini 4 kıtada 6 "gizli kasada" koruduğunu açıkladı.
 


Taihuttu "Piyasadan çıkmak için soğuk cüzdanıma erişmem gerekirse çok uzaklara uçmak zorunda kalmayayım diye donanım cüzdanlarını birkaç ülkede sakladım" dedi.

"Soğuk cüzdan", kripto paraların çevrimdışı olarak taşındığı ve bilgisayar korsanlarından korumak için internete bağlı bilgisayarlarda depolanmadığı yerdir. Kriptoyu cüzdandan çıkarmak için özel bir anahtar veya şifre gerekir.

Çoğu kripto para, internete bağlı olan ve sahiplerine işlem yapma ve paralarını harcama konusunda nispeten kolay erişim sağlayan “sıcak cüzdanlarda” saklanır. Aradaki fark, esasen güvenlikle ilgilidir.

Taihuttu, kripto para varlığının yüzde 26'sını alım satım yapmak ve piyasada riskli görülebilen bahisler oynamak için “sıcak” tutuyor. Bunların çoğu, karşılığını veriyor gibi görünüyor.
 


Geri kalan yüzde 74'üyse, ikisi Avrupa'da, ikisi Asya'da, biri Güney Amerika'da ve biri de Avustralya'da bulunan soğuk cüzdanlarda tutuluyor.

Bu, gizli bir kasa veya gömülü hazine sandığı görüntüsünü akla getirebilir fakat aile, CNBC'ye cüzdanların arkadaşlarının evleri ve kişisel depolama alanları da dahil çeşitli şekillerde ve yerlerde saklandığını söyledi.

Aile ne kadar kripto para bulundurduğunu söylemese de karışımda Bitcoin, Ethereum ve bir miktar Litecoin mevcut.

Taihuttu, kripto deposunu yeni kripto paralarla doldurmak kolay olsa bile onları geri almanın fiziksel konuma seyahat etmeyi gerektirdiğini söyledi.

Aile dijital göçebeler olarak seyahatlere devam ederken, Taihuttu daha kolay erişebilmek için her kıtada bir soğuk cüzdan saklamayı planlıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/money

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU