Davutoğlu'ndan Gazeteci Derya Evren'e plaket

Ahmet Davutoğlu, Bursa'da bıçak zoruyla kaçırılmak istenen kadını kurtaran DHA Muhabiri Derya Evren’e plaket takdim etti

Partisinin Bursa İl Kadın Kolları Başkanlığı'nın Nilüfer'de bir kafede düzenlediği "Kadınlar İçin Gelecek Toplantısı" etkinliğinde konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,, kadınların içinde olmadığı bir işin bereketli olmadığını belirterek, parti politikalarını belirlerken kadın haklarını ve gençleri öncelediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu, partisinin 5 il başkanının kadın olduğunu söyledi.

"Kadının özgürce beyanının dikkate alınması lazım"

Türkiye'de kadınların büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını savunan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Kadın sorunlarını 4 ana başlıkta topladık. Birincisi güvenlik ve şiddet konusu. Güvenliğini hissetmeyen bir kadının sosyal katılımı ve istihdamı olamaz. Kadınlara dönük son dönemde ortaya çıkan şiddet, kadın cinayetleri olgusuna karşı toplumsal bir seferberlik ilan etmemiz şart. Eğitimden başlayarak bütün eğitim süreçlerinde şiddete karşı çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. 14 Temmuz'da onaylanan ve yürürlüğe giren dördüncü yargı reformunda, kadına ve çocuğa karşı istismar konuları için somut delil aranması gibi bir şart konması yanlış olmuştur. Kadının özgürce beyanının dikkate alınması lazım"

"Aileyi korumak adına kadına karşı şiddet asla mazur gösterilemez"

İstanbul Sözleşmesi bağlamında çok farklı yorumlar yapıldığına değinen Davutoğlu, "O sözleşme o gün Türkiye'deki bütün siyasi partilerin ortak mutabakatıyla Meclis'ten çıktı, bir kişi bile muhalefet etmedi. Evet, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devleti adına da Dışişleri Bakanı olarak ben imza attım. Çünkü o sözleşme kadına ve çocuğa karşı şiddete karşı mücadele sözleşmesi. Kimse başka yerlere çekmesin. Eğer Türkiye'de aile hayatıyla ilgili sorunlar varsa bu ne tek başına sözleşmeden kaynaklı sorunlardır ne de o sözleşmenin feshedilmesiyle düzeltilecek sorunlardır. Kadını, erkeği ve çocuğu korumak için aile feda edilemez, aileyi korumak adına da kadına karşı şiddet asla mazur gösterilemez. 'Efendim aile yapısını bozan eşcinsellik gibi bir olguya İstanbul Sözleşmesinin izin verdiği, teşvik ettiği' gibi husus ise sözleşmenin ruhuna aykırı. Bu konu rahatlıkla düzeltilebilirdir. Şunu biz Gelecek Partisi olarak söylüyoruz, aile yapısını korumak bizim asli hedefimizdir. Ama kadını korumadan aileyi korumanın da mümkün olmadığını biliyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, ikinci temel sorunun eğitim olduğunu ve çocuklara, kadına ve çocuğa karşı şiddet konusunda eğitim verilmesi gerektiğini anlattı.

Kadınların karşı karşıya kaldığı diğer iki sorunun da istihdam ve sosyal-siyasal hayata katılım konusu olduğunu dile getiren Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin söz konusu sorunları çözeceğini savundu.

Derya Evren’e plaket sundu

Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Bursa’da Tolgahan Toktaş’ın bıçak zoruyla kaçırmak istediği dini nikahlı eşi S.K.'yi kurtaran Demirören Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Derya Evren’e plaket takdim etti.

Davutoğlu, "Buradan erkeklere de çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer kahraman bir genç kadınımız Derya Hanım bir cinayeti engellemişse, erkeklerin öncelikli görevi herhangi bir kadına şiddet olayı gördüğünde müdahil olmak ve o şiddet olayını engellemek erkeklerin namus borcudur. Kadınları korumak erkeklerin namus borcudur. Namus sadece aile hayatı anlamında değil, kadın onurunu koruyan her erkek saygıya layıktır. Kadın onuru çiğnenirken, kadına karşı şiddet uygulanırken susan her erkek aslında insan onuruna da erkeklik onuruna da aykırı davranır. Kadın onurunu korumak hem kadınlarımızın hem de erkeklerimizin ortak görevidir" dedi.

Evren: Birbirimizin kurdu değil yurduyuz  

Derya Evren ise, "Gazeteci olarak çok bir şey söylemem tabii ki doğru değil ama örnek olmuş olmak, en azından kadın olarak birbirimizin kurdu değil yurdu olduğumuzu göstermiş olmak benim açımdan çok önemliydi. Biz birbirimizin yurduyuz, kurdu değiliz. Hiçbir zaman da olmayacağız. Her zaman birbirimizin arkasında duracağız" diye konuştu.

derya.jpg
Deya Evren, Tolgahan Toktaş'ın belindeki bıçağı alıp arkasına saklamıştı / Fotoğraf: Twitter

 

Ne olmuştu?

Bursa'da, bir süre birlikte yaşadığı Tolgahan Toktaş (25) tarafından bıçak zoruyla taksiye bindirilip, kaçırılmaya çalışılan S.K.'yi (26), olay yerinden geçen Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Derya Evren ile İsmail Hakkı Seymen kurtardı. Tolgahan T.'nin belinden bıçağı alıp kendisini sakinleştirmeye çalışan Derya Evren, S.K.'yi polis gelene kadar DHA'nın otomobiline bindirerek korudu. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Derya Evren, pek çok kuruluş tarafından plaket verilerek ödüllendirildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU