İran’da 500’den fazla kafe ve restoran “İslam’a aykırı” olduğu gerekçesiyle kapatıldı

Kararda söz konusu mekanların “yasaklı müzik çaldığı ve geç saatlere kadar açık kaldığı” belirtildi

İran İrşat Mahkemesi, vatandaşlara çağrı yaparak "ahlaksız davranışların" ihbar edilmesini istedi / Fotoğraf: AFP

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, Tahran’da 547 kafe ve restoranın kapısına İslam ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle mühür vurulduğunu açıkladı.

İranlı bir internet sitesine konuşan Rahimi, “İslam ilkelerine uymayan restoran ve kafeleri kapattık. Kanuna aykırı davranan 11 kişi de tutuklandı” dedi.

Rahimi, “İslami ilkelere bağlılığın sağlanması, polisin temel görev ve sorumluluklarından biridir" şeklinde konuştu.

AFP, söz konusu mekanlara yönelik operasyonların 10 gün önce başladığını duyurdu.

İran International sitesine göre restoran ve kafeler “müzik çalındığı, ahlaksız davranışlar sergilendiği ve gece geç saatlere kadar açık kaldığı” için kapatıldı.

İran İrşat Mahkemesi Başsavcısı Muhammed Mehdi Hac Muhammedi, dün (8 Haziran 2019) yaptığı açıklamada İran halkını sokakta ya da mekanlarda gördükleri “ahlaksız davranışları” mesaj atarak mahkemeye bildirmeye çağırdı.

İran İrşat Mahkemesi, “toplumsal ve ahlaki” suçlarla ilgileniyor.

Mizan Online sitesine konuşan Muhammedi, “İnsanlar kanunları delen kişileri ihbar etmek istiyor ama yolunu bilmiyor. Biz de toplumsal ahlaka aykırı davranışlarla hızlı bir şekilde başa çıkmaya karar verdik” dedi. 
 


Başsavcı, arabadayken başörtü takmama, kadın-erkek karışık dans etme, ahlaksız gönderilerin Instagram’da paylaşılması gibi durumlarda vatandaşların kendilerine ihbar edebileceğini söyledi.

İran’da yasalar kadınların halka açık yerlerde başörtüsünü zorunlu kılarken yüz, el ve ayakların açık olmasına izin veriyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU