Brezilya yerlileri Bolsonaro'ya "soykırım" ve "ekokırım" davası açtı

Bir aktivist, Brezilya Devlet Başkanı'nın "bütün bu şiddet ve yıkımın bedelini ödemesi gerektiğini" söyledi

Önceki aylarda Bolsonaro, korona tedbiri uygulayan valileri "tiran" ilan etmişti (Reuters)

Brezilya'da bir yerli örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu "soykırım" ve "ekokırım" suçlarından ötürü soruşturmasını istedi.

Brezilya Yerli Halklarının Sesi (APIB), 66 yaşındaki devlet başkanını yerli halklara zulmetmek ve yurtlarını yok etmekle suçluyor.

Grup, aşırı sağcı devlet başkanının 2019'da iktidara gelmesinden bu yana "aleni, sistematik ve kasıtlı bir şekilde yerli karşıtı politika" yürüttüğünü iddia eden bir dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grubun hukuk koordinatörü Eloy Terena yaptığı açıklamada “Brezilya'da insanlığa karşı suç, soykırım ve ekokırım teşkil eden eylemlerin yapıldığına inanıyoruz” dedi.

Terena "Brezilya'daki hukuk sisteminin bu [suçları] soruşturma, kovuşturma ve yargılama konusundaki acizliği göz önüne alındığında bunları uluslararası topluma ihbar ediyoruz" diye ekledi.

UCM'nin başsavcısı şimdi bu davaların takipçisi olup olmayacağına karar vermeli.

66 yaşındaki Bolsonaro'nun devlet başkanlığında, Amazon yağmur ormanlarında bir tahribat dalgası gerçekleşti, çevre koruma programlarında kesinti yapıldı ve yerlilere ait araziler ve koruma altındaki başka araziler zorla tarım işletmeciliğine ve madenciliğe açıldı.

Yerli hakları aktivistleri Bolsonaro'yu evde kalma politikalarına karşı duruşuyla Kovid-19'un kendi toplulukları üzerinde yarattığı tahribatı daha kötü hale getirmekle de suçluyor.

APIB'ye göre Brezilya'da yaklaşık 900 bin yerli, en az 1116'sını öldüren Kovid-19 dahil dış hastalıklara karşı özellikle savunmasız durumda.

APIB yönetici koordinatörü Sonia Guajajara şunları ekledi:

Mevcudiyetimizi korumak için yüzyıllardır her gün savaşıyoruz ve bugün haklarımız için verdiğimiz mücadele küresel bir mücadele.

Bu hasta dünya için çözüm yerli halklardan geçiyor ve maruz kaldığımız şiddet karşısında asla sessiz kalmayacağız. Bu tebliği Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderdik çünkü Bolsonaro'nun yerli karşıtı politikasını ifşa etmememiz mümkün değil.

Sebep olduğu bütün bu şiddet ve yıkımın bedelini ödemesi gerekiyor.

Yakın zamanda açıklanan rakamlara göre, Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarının tahribatı temmuz itibarıyla son 12 ayda rekora yakın seviyelere ulaştı.

Brezilya uzay ajansı INPE'nin DETER izleme programından alınan uydu verilerine göre, Ağustos 2020'den Temmuz 2021'e kadar neredeyse Porto Riko büyüklüğünde bir alanı kaplayan toplamda 8 bin 712 kilometre karelik orman örtüsü yok edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU