Elon Musk, uzay kıyafetlerinde sorun yaşayan NASA'ya SpaceX'in yardım edebileceğini söyledi

(AFP)

Elon Musk yeni uzay kıyafetlerinin yapımındaki sorunları açıklayan NASA'ya yardım teklifinde bulundu.

NASA Genel Müfettişi'nin yayımladığı yeni bir rapor, uzay ajansının finansman sorunları, koronavirüsün etkisi ve teknik zorluklar sonucunda yeni uzay kıyafetleri üretme planının hayli gerisinde kaldığını açıkça ortaya koydu.

En erken Nisan 2025'e kadar hazır olmaları beklenmiyor, ki bu da NASA'nın 2024'te Ay'a iniş planları yapamamasının başka bir nedeni olabilir.

Rapora göre uzay kıyafetleri tamamlandığında NASA, yeni nesil uzay kıyafetleri için 1 milyar dolardan (yaklaşık 8,5 milyar TL) fazla harcamış olacak.

Yeni rapor hakkında paylaşım yapan muhabir Michael Sheetz'in tweetine yanıt olarak Musk, özel uzay şirketinin süregelen sorunları çözmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Gerekirse SpaceX yapabilir.

Musk, Sheetz'in paylaştığı, çok sayıda farklı şirketin uzay kıyafeti için parça tedarikinde bulunması hakkındaki başka bir gönderiye verdiği yanıttaysa, sürecin çok karmaşık hale geldiğini öne sürdü.


“Mutfakta çok fazla aşçı var gibi görünüyor” dedi.

Uzay kıyafetleri, NASA'nın Artemis görevinin bir parçası olarak Ay'a geri dönmeden önceki gereksinimlerinin sadece bir parçası ve gecikmelerden etkilenen tek şey değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansı ayrıca astronotları yüzeye taşımak için bir Ay iniş aracı geliştirme konusunda da sorunlar yaşadı. NASA, Amerikalıları Ay'a geri gönderecek uzay aracını inşa etmesi için SpaceX'i seçti fakat Jeff Bezos'un Blue Origin'i ve Dynetics adlı başka bir şirket bu sürece itiraz etti ve daha sonrasında karar ertelendi.

Raporda bunun 2024 hedefini daha da tehlikeye atacak daha fazla gecikmeye neden olmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU