Taliban'ın 6 şehir merkezini ele geçirmesinin ardından ABD'den açıklama: Afganistan'ın savunması Afganların elinde

ABD, Taliban militanlarının Afganistan'daki bazı sınır kasabalarını, ticaret yollarını ve altıncı vilayet merkezini ele geçirmelerinden sonra Afganistan'ın savunmasının Afgan güvenlik güçlerinin elinde olduğunu açıkladı

Taliban, Afganistan'da 6 vilayet merkezini ele geçirdi /Fotoğaf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden, ABD askeri birliklerinin Afganistan'dan 31 Ağustos'ta çıkacaklarını ilan etmiş ve bir nesili daha 20 yıldır süregelen savaşa göndermeyeceklerini belirterek Afgan halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesinin gerektiğini ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad, "Taliban'ın silahlı saldırıları durdurması için baskı yapmak ve siyasi çözüm müzakere etmek" amacıyla Katar'a hareket etti.

Açıklamanın devamında, hükümetlerin ve çok taraflı kuruluşların temsilcilerinin katılacağı üç günlük görüşmelerde "şiddetin azaltılması, ateşkes ilanı ve cebirle dayatılmış bir hükümeti tanımamak adına taahhütte bulunulması için" müzakere yürüteceği belirtildi.

2001'de ABD ve koalisyon güçleri tarafından iktidardan indirildiğinden beri tekrar şeriat getirmek için mücadele veren radikal İslamcı Taliban grubu, ABD ve NATO güçlerinin ülkeyi terk etmesinin ardından Afgan hükümetini indirmek için silahlı saldırılarını arttırdı.

Taliban, Pazartesi günü kuzeydeki Samangan vilayetinin merkezi Aybak'ı ele geçirdi. Taliban kuzeydeki Kunduz vilayetinin merkezini ve güneydeki Helmand vilayetinin merkezlerini de ele geçirmişti.

ABD savunma bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby, ABD'nin gidişattan son derece kaygılı olduğunu belirttikten sonra Afgan güvenlik güçlerinin Taliban'la savaşacak kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

"Kendi vilayet merkezlerini, halklarını savunmak bizzat (Afgan) askerlerinin isi. Bu esasında burada, şu anda göstermek istedikleri liderliğe bağlı" diyen Kirby, Afgan güvenlik güçlerinin mücadele etmemeleri halinde ABD birliklerinin yapacağı "fazla bir şeyin" olmadığını belirtti.

Karşılıklı suçlamalar

Taliban'ın toprak kazanımları, yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili NATO müttefikleri arasında karşılıklı suçlamalara neden oldu.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, geçen yıl ABD ve Taliban arasında yapılan anlaşmanın "ölü bir anlaşma" olduğunu belirtti.

Washington yönetimi, ABD'nin Biden'den önceki Başkanı Donald Trump döneminde Afganistan'dan çekilmek için geçen yıl bir anlaşma imzalamıştı.

Wallace, ABD birlikleri bölgeden çekildikten sonra bazı NATO müttefiklerinin Afganistan'da birlik bulundurması için İngiliz hükümetinin talepte bulunduğunu ancak bu talebin yeterli desteği alamadığını belirtti.

Wallace, "Bazıları istekli olduklarını belirttiler fakat parlamentoları istekli değildi. Çerçeve devlet olarak ABD olmadan bu opsiyonların tıkandığı çok hızlı bir şekilde netleşti" dedi.

Almanya savunma bakanı, kendi askerlerinin Afganistan'a geri dönmeleri konusundaki çağrıları, Alman birliklerinin 10 sene boyunca görev yaptıkları Kunduz vilayetinin Taliban'ın eline geçmesinden sonra reddetti.

Dün ayrıca UNICEF'in açıklamasına göre son üç günde güneydeki Kandahar vilayetinde 20 çocuk hayatını kaybederken, 130 çocuk yaralandı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU