ABD-Güney Kore tatbikatını eleştiren Çin'e net yanıt

Seul'den yapılan açıklamada "Bu konuda kararı biz alırız" mesajı verildi

Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore'nin askeri işbirliği içine girmesini kendisine yönelik savaş hazırlığı olarak görüyor (ABD Ordusu)

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, bugün bir açıklama yayımlayarak Çin ve Kuzey Kore'nin eleştirilerine yanıt verdi. 

ABD ile bu ay gerçekleştirilecek ortak askeri tatbikatın yalnızca savunmaya odaklanacağını belirten bakanlık, bu konuda karar alacak tarafların yalnızca Washington ile Seul olduğunu vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, cuma günü ASEAN Bölgesel Forumu'nda iki ülkenin yapacağı tatbikatı "yapıcı" görmediklerinin altını çizerek Washington'a Kuzey Kore'yle ilişkileri gerecek herhangi bir adımdan kaçınma çağrısında bulunmuştu. 

Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap'a konuşan bir dışişleri bakanlığı yetkilisi de, Vang'ın ifadelerini olağandışı bulduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

Uluslararası camianın çoğu, Güney Kore-ABD ortak tatbikatının her yıl düzenlenen savunma odaklı bir tatbikat olduğunun tamamen bilincinde. Aralarında Kuzey Kore'nin de olduğu hiçbir ülkeye tehdit oluşturmuyor.

Adının gizlenmesini isteyen yetkili, Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong'un Çinli mevkidaşından sonra söz almasına rağmen ona yanıt vermemesiniyse zirvenin internet üzerinden düzenlenmesiyle açıkladı. Yonhap, zirveye katılan Kuzey Kore temsilcisi An Kwang-il'in de doğrudan tatbikat hakkında yorum yapmadığını bildirdi. 

Diğer yandan gelecek haftaya planlanan tatbikatlar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kardeşi Kim Yo-jong'un tepkisini çekti. Askeri hamlelere karşı çıkan isim, bunun Kore Yarımadası'ndaki iki ülke arasındaki ilişkileri gölgeleyeceğini belirtmişti. 

Yonhap dün yayımladığı haberde tatbikatın bilgisayar simülasyonunda gerçekleştirileceğini ve sahada hiçbir etkinlik yapılmayacağını duyurdu. Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde 16-26 Ağustos arasında düzenlenecek etkinliklere katılacak asker sayısının çok düşük tutulacağı bildirildi. 

Pyongyang ve Seul, temmuz sonunda son 1 yıldır kapalı tutulan iletişim kanallarını yeniden açmıştı. Kuzey Kore hükümeti, 2020'de Güney Koreli aktivistlerin Kuzey Kore sınırına deniz yoluyla protesto içerikli broşürler yollamasına karşı tedbir almaması nedeniyle Güney Kore ile iletişim kanallarını durdurma kararı almıştı.


Independent Türkçe, RT, Yonhap, AA

DAHA FAZLA HABER OKU