Jeff Bezos dünyanın en zengin kişisi unvanını kaptırdı

Milyarderlerin serveti pandemi sırasında hızla arttı

Jeff Bezos, artık en zengin kişi olmasa bile kendisinin devasa bir serveti bulunuyor (Reuters)

Jeff Bezos artık dünyanın en zengin adamı değil.

Şimdi birinci sıra, lüks ürünler devi LVMH'nin başkanı Bernard Arnault'ya ait.

Business Insider'ın haberine göre Louis Vuitton, Christian Dior, Bulgari, Tag Heuer, Sephora ve Hennessy gibi ileri gelen markaları kontrol eden grubun yüzde 47'sine ve bir aile holdingine sahip olan Arnault, perşembe günü itibarıyla 196 milyar dolar (yaklaşık 1,7 trilyon TL) değerinde servete sahipti.

Pandeminin hızla değişen doğasına rağmen firmanın hisse bedeli yılın başından bu yana yüzde 30'dan fazla artarak 2021'in ilk yarısında satış ve kâr rekorları kırdı. Toplam piyasa değeri yaklaşık 416 milyar dolar (yaklaşık 3,6 trilyon TL) olan LVMH, yılın ikinci çeyreğinde pandemi öncesi seviyelere göre yüzde 14 artışla 17,4 milyar dolar (yaklaşık 150 milyar TL) gelir elde etti.

Bezos'un endişelenecek çok fazla şeyi yok tabii. Amazon'un kazancının, analistlerin tahminlerinden 2 milyar dolar (yaklaşık 17,2 milyar TL) az çıkarak büyük bir düşüş gösterdiği yakın zaman önce açıklanmış, muhtemelen bu durum Bezos'un net servetinin bir günde 14 milyar dolar (yaklaşık 120 milyar TL) azalmasına neden olmuştu. Ancak o hâlâ yaklaşık 186 milyar dolarlık (yaklaşık 1,6 trilyon TL) devasa bir servete sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandemi, dünyanın ve sakinlerinin çoğu için felaket niteliğinde olmasına rağmen,, bir tahmine göre servetleri yüzde 54 artan ve pandeminin ilk yılında 4 ila 5 trilyon dolar (yaklaşık 34,5 trilyon ila 43 trilyon TL) arasında zenginleşen milyarderler içinse patlama zamanıydı.

Bunun yanı sıra milyarderler kulübü bu bir yıllık sürede daha da büyüdü ve yaklaşık 500 kişi daha plütokratlar diyarına girdi. Ortalama her 17 saatte bir, yeni bir kişi milyarder oldu.

Ekonominin üst kademeleriyle diğer herkes arasındaki mesafeye ek olarak borsa, S&P 500'ün bu hafta bir başka tarihi dönüm noktasına ulaşmasıyla rekor seviyeleri görmeye devam ediyor.

Bu arada, geçen yıl haziran ve kasım arasında ABD'de 8 milyon kişi yoksulluk sınırının altına düştü. Oxfam, dünyanın en yoksullarının kurumun "eşitsizlik virüsü” olarak adlandırdığı, pandemiden etkilenen dışlanmış grupların yaşadığı ekonomik yıkımdan toparlanarak çıkmasının 10 yıldan fazla süreceğini tahmin ediyor.
 


Oxfam International'ın icra direktörü Gabriela Bucher, ocakta "Hileli ekonomiler, pandemiyi lüks içinde geçiren zengin seçkin sınıfa servet aktarırken, pandemide ön saflarda yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve marketteki satıcılar faturalarını ödemek ve eve ekmek götürmek için mücadele veriyor" demişti.

ABD'de zenginlerden alınan vergi gelirlerini artırmaya yönelik mütevazı girişimler bile başarısız oldu.

Mevcut vergi kanununda yapılacak güçlendirmenin, hükümet tarafından talep edilmeyen veya kasıtlı şekilde hükümetten gizlenen servetlerden gelecek 10 yıl içinde fazladan 100 milyar dolar (yaklaşık 850 milyar TL) gelir getirmesi öngörülüyordu. Ancak ABD Milli Gelirler Dairesi'nin (Internal Revenue Service -IRS) gücünü artıracak bu tasarı, Cumhuriyetçiler planı bozmadan yasa koyucular tarafından geri çekilmişti.

Başkan ve ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, şirketler ve çok zengin kişilerden vergi alınırken daha sıkı davranılmasını ve onlara uygulanan vergilerin de artırılmasını içeren daha büyük değişiklikler için çağrıda bulunmuştu. Öte yandan kanuna yapılacak bu tür eklemeler, eşit halde bölünmüş Senato'da büyük bir muhalefetle karşılaşacaktır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU