İran Dışişleri: ABD yaptırımları Trump’ın samimi olmadığının açık bir göstergesi

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararı sonrası İran'dan tepki geldi

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararıyla ilgili İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi “Washington’ın müzakere teklifinin samimi olmadığının göstergesi” yorumunu yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı; Devrim Muhafızları ile bağlantılı olan İran’ın en büyük petrokimya şirketinin dün yaptırımlara dahil edildiğini açıkladı.

Bakanlığın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofis, İran Körfezi Petrokimya Endüstrisi Şirketi’nin yanı sıra 39 alt şirketi daha yaptırım listesine aldığını duyurdu.

Karar öncesi ABD Başkanı Donald Trump, ay başında yaptığı açıklamada İran ile konuşabileceklerini belirtmişti.

 

AFP Abbas Musevi İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü.jpg
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musevi / Fotoğraf: AFP

 

Yaptırım kararı sonrası yazılı açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Musavi, ABD’nin uyguladığı politikayı bozguna uğramış bir siyaset olarak tanımladı:

ABD Başkanı’nın İran ile masaya oturma niyeti ile ilgili yapmış olduğu açıklamanın içinin boş olduğunu anlamak için bir hafta geçmesi gerekti.”

ABD ile İran arasındaki gerilim son dönemde iki ülke yönetimlerinin attığı adımlar ile bölgedeki siyasi ve askeri tansiyonu yükseltmiş durumda. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington’un Ortadoğu’ya daha fazla askeri güç gönderme kararı alması, bölgeye savaş gemisinin yanı sıra patriot füzelerini göndermesi ve İran’ın nükleer programıyla bağlantılı Tahran yönetimi üzerinde kurduğu ekonomik ve askeri baskının ardından Trump’ın İran’ı “terörist bir ulus” olarak tanımlaması gerilimi arttıran etkenler arasında sayılıyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU