Barcelona'da bir dönem sona erdi... Lionel Messi, Rosario'da başladığı kariyerinde İspanya'da dünyanın zirvesine uzandı

Arjantinli yıldız Lionel Messi'nin, Barcelona ile süren 21 yıllık hikayesi kulübün ekonomik şartları nedeniyle sona erdi. Messi'nin Barcelona kariyeri birçok rekor ve şampiyonluklarla hatırlanacak

İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Barcelona, Arjantinli yıldız oyuncusu Lionel Messi ile 21 yıl süren birlikteliğin sonuna geldi.

Yaşanan ayrılık futbol dünyasında şaşkınlık yaratırken tarafların yeni sözleşme için anlaştığı ancak Barcelona Kulübü'nün La Liga'nın koyduğu ekonomik kurallar nedeniyle yeni mukavele imzalanamadığı duyuruldu.

Barcelona Başkanı Joan Laporta, Lionel Messi'nin Camp Nou'da kalmasını herkesin istediğini ancak La Liga'nın koyduğu kurallar uyarınca bu durumun mümkün olmadığını aktardı.

 

 

Kulüp olarak kurallara uymak zorunda olduklarını ve bu şartlar altında yeni sözleşmenin mali açıdan büyük riskler taşıyacağını dile getiren Laporta, şu ifadelerle efsane oyuncuya veda etti:

Messi ile imzalamak için kulübün televizyon yayın haklarını 50 yıl etkileyecek bir sözleşmeyi kabul etmek lazım. Bu, kulübü 50 yıl boyunca riske atacak bir operasyon olur. Ben kulübü 50 yıl etkileyecek bir karar alamam. Kimse için kulübün haklarını ipotek edemem. Biz 122 yıllık tarihi olan bir kurumuz. Bu kulüp 100 yaşından büyüktür, her şeyin ve herkesin üstündedir, tüm zamanların en büyük oyuncusunun bile. Kulübün önemi, oyuncuları, hocaları ve başkanları geçer. Bizim için yaptığı her şey için Leo'ya her zaman müteşekkiriz.

 

Lionel Messi - Reuters7.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Messi'nin Rosario'dan başlayıp İspanya'ya uzanan başarı hikayesi

Ben de oynayabilir miyim anneanne.

Hey Salvador beni dinle. Bu benim torunum. O da oynamak istiyor. 6 yaşında olduğuna bakma çok hızlıdır.

Ne yapmayı biliyorsun?

Her şey...

Lionel Messi, anneannesi Celia Olivera Cuccittini ve Grandoli antrenörü Salvador Aparicio arasındaki bu diyalog yaşandığında hiç kimse minik Leo'nun bir gün dünyanın en büyük kulüplerinden Barcelona'da oynayacağını ve dünyanın en büyük futbolcularından biri olacağını henüz bilmiyordu. 

Lionel Andres Messi, 24 Haziran 1987'de Arjantin'in Rosario şehrinde çelik işçisi bir baba ve temizlik işçisi bir annenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.

Abisi Matias daha önce verdiği bir röportajda, onun futbola olan tutkusunun çok küçük yaşlarda başladığını belirterek, "Leo, bakkala giderken bile topunu yanından ayırmazdı" ifadelerini kullanmıştı.

Lionel Messi, abileri Rodrigo ve Matias'ın Grandoli'deki maçını izlemek için anneannesiyle birlikte tesislere giderken şansının döneceğini bilmiyordu. Üstüne üstlük eksik olan oyuncunun yerine oyuna gireceğini ve 2 de gol atarak futbolculuk kariyerine başlayacağını kendisi de tahmin etmiyordu.

6 yaşında olmasına rağmen hormon hastalığı sebebiyle ufak tefekti ve gittiği her yere iğneleriyle gidiyordu.

Grandoli'de geçen 3 yılın ardından Arjantin'in büyük kulüplerinden Newell's Old Boys'a transfer oldu.

9 yaşındaki Messi, başarılı bir oyuncuydu ancak ağır tedavi masrafları vardı ve Newell's Kulübü, bu masrafların ancak bir bölümünü karşılayabiliyordu.

Leo'nun babası, onun için Arjantin'deki kulüplerle görüşse de olumlu sonucu bir türlü alamadı.

13 yaşına geldiğinde bir video ile hayatı değişen Messi, Katalan devinden antrenman daveti alarak babasıyla birlikte İspanya'nın yolunu tuttu.

 

 

Barcelona kariyeri 21 yıl önce başladı

1 Temmuz 2000 yılında Barcelona Futbol Akademisi "La Masia"ya giriş yapan Messi, o tarihten itibaren bordo-mavili forma dışında bir kulübün formasını giymedi. 

2002'de 17 yaş altı takıma yükselen Messi, 1 Temmuz 2003'te 19 yaş altı takımla oynamaya başladı. 

Günler geçtikte kendini geliştiren Messi, takım içerisinde hızla yükseliyordu.

 

Messi-DevlerLigi-Reuters.jpg
Messi, Barcelona ile kez Devler Ligi zaferi elde etti / Fotoğraf: Reuters

 

Barcelona A Takımı'ndaki ilk maç

2004-05 sezonunda Hollandalı teknik adam Frank Rijkaard yönetimindeki Andres Iniesta, Xavi, Ronaldinho, Deco, Larsson gibi yıldızların forma giydiği Barcelona'da ilk maçına 16 Ekim 2004'te Espanyol deplasmanında çıktı.

82. dakikada Deco'nun yerine oyuna dahil olan Messi, o sezon La Liga'da 16 maçta kadroya girmesine rağmen 75 dakika süre alabildi. Ligdeki ilk golünü ise 34. hafta Nou Camp Stadı'nda 91 bin 174 seyircinin izlediği maçın 90+1. dakikasında kaydetti. 

Barcelona A Takımı'ndaki ilk sezonunda Kral Kupası'nda 1 maçta forma giyen Messi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de 1 kez forma giyme şansı yakaladı.

A takımdaki ilk sezonunda toplamda 9 maçta 238 dakika süre alan Arjantinli, 1 kez golle tanışabilmesinin yanında ilk sezonunda La Liga şampiyonluğu yaşadı.

 

 

İlk Şampiyonlar Ligi golü

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ilk golünü Yunanistan temsilcisi Panathinaikos'a attı. 

Messili Barcelona, 2 Kasım 2005'te Nou Camp Stadı'nda oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu 4. maçında Panathinaikos'la karşı karşıya geldi. Barcelona'nın rakibini 5-0 mağlup ettiği maçın 34. dakikasında sahneye çıkan Lionel Messi, takımının üçüncü kendisinin bu organizasyondaki ilk golüne imza attı.

Messi, aynı sezonu İspanya La Liga, İspanya Süper Kupası ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla kapattı. 

 

Messi-3-Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

2005'te dünya şampiyonluğu yaşadı

Turnuvada D Grubu'na düşen Arjantin, ABD, Almanya ve Mısır'ın yer aldığı ve Messi'nin 1 gol, 1 asist ürettiği grupta 6 puanla ikinci olarak son 16 turuna yükseldi.

Messi'nin 1 gol attığı maçta Kolombiya'yı 2-1 yenen Arjantin, çeyrek finalde İspanya ile karşılaştı. İspanya'yı 3-1 yenerek yarı finale yükselen Arjantin'de Messi, 1 gol ve 1 asistle takımını sırtlıyordu.

Messili Arjantin'in final yolundaki tek engeli, Renatolu, Bobolu, Rafinhalı Brezilya'ydı. 

Karşılaşmayı Messi, Agüero, Fernando Gago'nun formasını giydiği Arjantin 3-1 kazanarak finale yükseldi. 

2 Temmuz 2005'te Galgenwaard Stadı'nda 24 bin 500 seyircinin izlediği final maçında Nijerya'yı Messi'nin iki golüyle mağlup eden Arjantin, 2005 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın sahibi olurken, Arjantinli yıldız, 6 golle turnuvayı gol kralı olarak tamamladı.

Messi'nin ödül koleksiyonu

Lionel Messi, 13 yaşında katıldığı, 17 yaşında ilk maçına çıktığı Barcelona'da geride kalan sürede birçok başarıya imza attı. 

Messi, bordo-mavili formayla toplamda 778. maça çıkarak Xavi'yi (769) geride bıraktı ve Barcelona'da en çok forma giyen oyuncu unvanını kazandı.

Barcelona'da tüm kulvarlarda attığı 672 golle kulüp tarihinin de en golcü oyuncusu olan Messi, yapmış olduğu 305 asistle bu alanın da zirvesine yerleşti.

 

Messi-Ballondor-AFP.jpg
Messi'nin Ballon D'Or koleksiyonu / Fotoğraf: AFP

 

Messi, 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 ve 2019 yıllarında olmak üzere toplam 6 kez Ballon D'Or ödülünü kazandı.

Barcelona formasıyla toplamda 10 kez La Liga şampiyonluğu yaşayan Arjantinli futbolcu, 4 kez UEFA Şampiyonlar Ligi, 3 kez UEFA Süper Kupası 3 kez de FIFA Dünya Kulüpler Kupası kazandı.

Toplamda 6 kez yılın futbolcusu ödülüne layık görülen Arjantinli yıldız, UEFA tarafından 2009, 2011 ve 2015 yıllarında Avrupa'nın en iyi oyuncusu seçildi.

İspanya La Liga'da 8, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 6, İspanya Kral Kupasında 4, FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda 1 kez olmak üzere toplam 19 kez gol kralı olan Messi, 10 kez de La Liga'da sezonun oyuncusu ödülüne layık görüldü.

Arjantin A Milli Futbol Takımı'nda toplam 151 maçta görev alan Messi, 76 gol, 53 asistlik performans sergiledi. Yıldız oyuncu ayrıca bu yaz oynanan Copa Amerika'da ülkesiyle şampiyonluk sevinci yaşadı.

 

Messi-1-Reuters.jpg
Messi, Barcelona kariyerinde 34 kez kupa sevinci yaşadı / Fotoğraf: Reuters

 

Son dönemde zaferlere hasret kaldı

Lionel Messi'nin formasını giydiği Barcelona, ulusal ve uluslararası turnuvalarda son yıllarda büyük çöküş yaşadı.

La Liga'da son şampiyonluğunu 2018-19'da elde eden Messili Barcelona, Şampiyonlar Ligi'nde en son zaferini 2014-15'te, İspanya Süper Kupası'nı ise en son 2018-19'da kazandı.

Katalan temsilcisi, bu sezonu ise İspanya Kupası zaferiyle noktaladı.

Messi'nin son iki sezondaki bireysel performansı gol krallıklarına yetse de takım olarak başarıyı getirmedi. 

 

Messi-2-Reuters.jpg
Guardiola ile Lionel Messi, bir dönem Barcelona çatısı altında mücadele etti / Fotoğraf: Reuters

 

Pandemiyle birlikte daralan futbol ekonomisinden en büyük yara alan takımların başında gelen Barcelona'da aldığı yüksek maaş da dönem dönem tartışma konusu olmuştu.

Geçen yıl takımdan ayrılması beklenen Lionel Messi, kulübe ayrılmak istediğini bildirmiş, dönemin başkanı Bartemou ise yıldız oyuncunun önüne 700 milyon euroluk serbest kalma bedelini getirerek ayrılığı bir yıl ertelemişti.

Sözleşmesi bu sezon sona eren Messi, transfer piyasasının en gözde oyuncuları arasında şimdiden yerini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrılık haberinin ardından ismi birçok takımla anılıyor

Lionel Messi'nin Barcelona'dan ayrıldığının açıklanmasının ardından yıldız oyuncununu adı birçok önemli kulüple anılmaya başlandı.

Avrupa basınında Messi'nin anlaşmaya yakın olduğu iddia edilen kulüplerin başında eski takım arkadaşı Neymar'ın da formasını giydiği Paris Saint-Germain geliyor. Yine bir diğer iddia ise Messi'nin eski teknik direktörü Pep Guardiola'nın çalıştırdığı Manchester City ile anlaşacağı yönünde.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU