İran sınırına güvenlik duvarı örüldü, ek 500 korucu kaydırıldı... Binlerce Afgan nasıl yasa dışı şekilde Türkiye sınırını geçiyor?

Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenler arasında Afganlar ilk sırada yer alıyor ve ülkedeki Afgan sayısı her geçen gün artıyor. Sınırda alınan önlemlere rağmen, yasa dışı şekilde Türkiye'ye geçişlere tepkiler büyüyor

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenlere ilişkin uyruk dağılımını yayımladığı tabloya göre Afganlar ilk sırada yer alıyor. Veriler, 2017'de 45 bin 259, 2018'de 100 bin 841, 2019'da 201 bin 437, 2020'de 50 bin 161 ve 2021'in ilk 6 ayında da 25 bin 643 Afgan'ın yakalandığını ortaya koyuyor / Fotoğraf: AA

Ülkede kayıtlı 3 milyon 600 bin Suriyelinin ardından bu kez de Afganların sayısının artması tartışma konusu. 

Türkiye'nin sınırının dahi bulunmadığı Afganistan'dan binlerce kişinin yasa dışı şekilde ülkeye giriş yapmasının önüne geçilemiyor.

İran hattını kullanan bu kişiler arasında neredeyse hiç kadın ya da çocuk bulunmuyor. 

Bakan Soylu: 2021'in başından beri 253 bin 299 kişi sınırda engellendi

Yasa dışı göçle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada 2021 yılının başından beri Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan 253 bin 299 düzensiz göçmenin sınırda engellendiğini kaydetti.

Bakan Soylu, fiziki hazırlık kapsamında İran sınır hattına 152 kilometrelik kısmına güvenlik duvarı örüldüğünü, özel ekipler ve sistemler kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak tüm önlemlere rağmen düzensiz Afgan göçü sürüyor.

Kimilerine göre Afganlar, “etnik istila” amacıyla Türkiye'ye yönlendiriliyor ve ülkenin demografisiyle oynanmaya çalışılıyor. 

 

Afganlar Türkiye AA.jpg
İran'ın Afganları özellikle Türkiye'ye gönderdiği konuşuluyor. Türkiye'nin ABD'yle anlaşma yaptığı da iddialar arasında / Fotoğraf: AA

 

İYİ Partili Türkkan: Sınırlar elek gibi olmuş

Independent Türkçe'nin görüş aldığı İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan'a göre sınırlar 'eleğe' dönmüş durumda.

Tepkisini "Aslında sınıra bile bakmaya gerek yok, Florya'da yeterince Afgan var! Türkiye kendi vatandaşına iş imkanı sağlayamaz hale gelmişken, ne ekonomik ne de sosyal imkanlar bu durumu kaldırabilir. Kendi gençlerimizi ülkeden kaçırırken, kim olduğunu bilmediğimiz binlercesi buraya geliyor” ifadeleriyle dile getiren Türkkan, yaşananların bir güvenlik sorunu teşkil ettiği görüşünde.

 

Lütfü Türkkan İYİ Parti Basın Birimi.jpg
Lütfü Türkkan / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

 

"Afganlar Türkiye'ye kaçak gelmiyor, ABD'yle anlaşma yapıldı, belge açıklayacağım"

"Bu ülkeyi yönetemeyen, Afgan istilasına seyirci kalan iktidar, Türkiye'nin geleceğine en büyük kötülüğü yapıyor" diyen Lütfü Türkkan, ABD'yle yapılan bir anlaşma çerçevesinde bu kişilerin (Afgan) ülkeye girişlerine göz yumulduğunu öne sürdü.

Türkkan, daha sonra bu "anlaşmaya" ilişkin belge açıklayacağı iddiasında da bulundu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Güvenlik önlemleriyle yasa dışı göçü önlemek mümkün değil"

Yasa dışı şekilde sınırdan geçen Afganların durumunu konuştuğumuz isimlerden biri de Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBU) Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GPM) Müdürü Dr. Ali Zafer Sağıroğlu oldu.

Yalnızca Türkiye'nin değil, pek çok ülkenin sınır geçişleri konusunda sorun yaşadığını belirten Sağıroğlu'na göre insanların ülkelerini terk etmelerine neden olan sebepleri ortadan kaldırmadan, salt güvenlik önlemleriyle yasa dışı göçü önlemek mümkün değil.

"Kaynak ülkelerdeki kök sebeplere odaklanmak gerekiyor"

ABD-Meksika sınırında yaşananlardan örnek veren Zafer Sağıroğlu, "ABD pandeminin devam ettiği son 6 ayda Meksika sınırından 1 milyon kişinin geçmesine engel olamadı. Sınıra asker yığmak ya da duvar, tel çekmekle bu sorun çözülmez. Ölümler artar ama sonuç alınamaz. Kaynak ülkelerdeki kök sebeplere odaklanmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye özelinde ise İran sınırının dağlık ve uzun bir hat olduğuna değinen Sağıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye-İran sınırı 500 küsur kilometre ve dağlık sınırı kontrol etmesi çok güç. Askerle, jandarmayla, sınır kuvvetleriyle, mevcut sistemle önüne geçmek kolay değil. Güvenlik güçlerini de aşan bir mesele var.

Dr. Öğretim Üyesi Ali Zafer Sağıroğlu Fotoğraf aybu.edu_.tr_.jpeg
Ali Zafer Sağıroğlu /Fotoğraf: aybu.edu.tr

 

Günümüzde yakalanan Afgan sayısının geçmiş yıllardan daha fazla olmadığını da dile getiren Sağıroğlu'na göre bu konunun bu kadar gündeme gelmesinin sayı ile bir ilgisi yok. 

Yakalanan Afgan sayısında geçmiş yıllara nazaran bir artış olmadığını dile getiren Sağıroğlu, "2020'de 50 bin 161, 2021'in ilk 6 ayında ise 25 bin 643 Afgan yakalandı. Aslında sayı geçmiştekinden daha yüksek değil" yorumunu yaptı.

Yaşanan tartışmaların daha çok siyasi nedenlerden kaynaklandığını düşünen Dr. Sağıroğlu, Türkiye'ye bilinçli şekilde Afganların gönderildiği ya da ABD'yle bir anlaşma yapıldığını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

 

Göç İdaresi verileri- Düzensiz Göçmen Uyruk Dağılımı.jpg
Düzensiz Göçmen Uyruk Dağılımı / Kaynak: Göç İdaresi

 

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "ABD devleti, ABD merkezli STK'lar ve basın kuruluşları için çalışan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programı ile Afganların ABD'ye göç başvurularının bağlı oldukları kuruluşlar aracılığıyla üçüncü ülkelerden alınacağını" belirterek, başvurular için Türkiye'ye de işaret etmesi tepki çekmişti.

"Göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir"

Söz konusu açıklamaya cevaben Dışişleri Bakanlığı'ndan ise şu yanıt gelmişti:

Öncelikle ABD'nin açıklaması bölgemizde büyük bir göç krizine neden olacak ve göç yollarında Afganların acılarını artıracaktır. Soruna bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez. Son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir.

Afganlar Türkiye 2 AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Türkiye'de aralarında düzensiz göçmenlerin de yer aldığı Afgan sayısındaki artışın tepki çekmesi üzerine açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, fiziki hazırlık kapsamında İran sınır hattının göç, kaçakçılık ve terörist girişleri bakımından en kritik görülen 152 kilometrelik kısmına güvenlik duvarı örüldüğünü, 85 kilometrelik duvar çalışmasının sürdüğünü, sınırın 109 kilometrelik kısmına aydınlatma sistemi kurulduğunu ve 79 kilometre boyunca kamera ile algılayıcı sistemler kurulduğunu belirtmişti.

 

süleyman soylu AA.jpg
Süleyman Soylu / Fotoğraf: AA

 

Soylu ayrıca, "Termal kameralarla gece geçişlerinin önlenmesi sağlanırken aynı zamanda İHA'lar vasıtasıyla düzenli olarak sınırlarımız kontrol altında tutulmaktadır. Doğu sınırımızın 740 kilometrelik kısmında kullanılacak ve entegre sınır yönetiminde kilit bir rolü olan elektro optik kuleler ve haberleşme kulelerinin yüzde 90'ı tamamlanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Soylu, sınırlarda görevlendirilmek üzere 500 ek güvenlik korucusu kaydırıldığı bilgisini de vermişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU