Almanya, antisemitizmle savaşa 35 milyon euro ayıracak

Eğitim Bakanı Anja Karliczek, "Yahudilerin ülkemizde kendilerini tehdit altında hissetmesi utanç verici. Özellikle tarihimizi düşününce, Almanya'daki Yahudileri korumak için özel bir yükümlüğümüz var" diye konuştu

1941-1945 yılları arasında Nazi Almanyasında yaklaşık 6 milyon Yahudi öldürüldü (Reuters)

Almanya, ülkede hızla artan antisemitizme karşı verilen mücadeleyi güçlendirmek için 35 milyon euroluk (yaklaşık 355 bin TL) destek paketini çarşamba günü duyurdu.

Eğitim Bakanı Anja Karliczek yatırımın, Yahudilere karşı nefretin nedenlerine ve bu sorunun nasıl çözüleceğine odaklanan bilimsel araştırmalara ve eğitim projelerine yapılacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli AP haber ajansı destek kapsamında, antisemitizmin farklı yönlerini inceleyen ve buna karşı yapılması gerekenler üzerine strateji geliştiren üniversitelerin destekleneceğini kaydetti. Bu projeler okullarda, Alman yargısında veya sosyal medyada Yahudi karşıtlığına odaklanacak.

Fon bu konu hakkında çalışan genç akademisyenleri ve Yahudi olmayan çoğunluğu, Yahudi hayatı, gelenekleri ve dini ritüelleri hakkında eğitmeye çalışan girişimleri desteklemek için de kullanılacak.

Bilim insanlarından ayrıca, Yahudilere karşı artan nefretle mücadele edilmeye yarayacak pratik bilgiler geliştirmeleri istenecek.

Verilere göre Almanya'da geçen yıl 2 bin 351 antisemitizm vakası kayıtlara geçti. Bu sayı, 2019'a göre yüzde 15'lik bir artışa işaret ediyor.

"Bu, son birkaç yılın en yüksek sayısı. Sayılar endişe verici çünkü bu, buzdağının sadece görünen kısmı ve Yahudilere yönelik bildirilmeyen günlük saldırılar çok daha fazla" diyen Karliczek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yahudilerin ülkemizde kendilerini tehdit altında hissetmesi utanç verici. Özellikle tarihimizi düşününce, Almanya'daki Yahudileri korumak için özel bir yükümlüğümüz var.

Almanya'da 200 binden fazla Yahudi var ve bu sayı giderek artıyor.

 

Independent Türkçe, AP, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU