2019’da Dünya’ya dev bir göktaşının çarpma ihtimali var mı? Bilim insanları tahminlerini açıkladı

Konuyla ilgili sık sık spekülasyonlar üretilse de, insan yaşamının ciddi ölçüde etkilenebileceği bir çarpışma tehlikesi de gerçekten var

Görsel: The Independent

2019 içinde, Dünya’ya dev bir göktaşının çarpacağı uyarısında bulunan bazı haberler paniğe neden oldu. Sayısı son günlerde artan haberden bazıları, gökbilimcilerin saklanmak için sığınaklara koştuğunu ileri sürdü.

Haberlerden biri futbol sahası büyüklüğünde bir göktaşının Dünya’ya çarpacağını söylerken, bir diğeri ise göktaşının Londra’dan büyük bir alanı yok edeceğini iddia etti.

Öte yandan, bu iddialar bütünüyle yanlış değil. Ancak uzmanlar, 2019'da bu etkiyi yaratacabilecek bir çarpışma ihtimalinin 7 binde bir olduğunu belirtti.

Söz konusu haberler, iddialarını Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı “tehlikeli cisimler” sıralamasına dayandırıyor. Fakat ajansın Dünya’ya çarpma ihtimali sıfır olmayan tüm Yakın Dünya Nesneleri’ni listeye aldığı biliniyor.

Buna göre bilim insanları, listede ilk 10’a koyduğu nesnelerin dahi Dünya’ya çarpmasını beklemiyor. Söz konusu liste “risk listesi” diye bilinse de içindekilerin gezegenimize çarpma riski çok az.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, konuyla ilgili neredeyse her dönem spekülatif haberler yapılmasına rağmen, insan yaşamının ciddi ölçüde etkilenebileceği bir çarpışma tehlikesi de gerçekten var.

Bu yüzden NASA ve diğer resmi kuruluşlar, Dünya’ya doğru hızla ilerleyen, uygarlığın büyük bölümünü yok edebilecek bir göktaşı senaryosunu canlandırmıştı.

Ancak bilim insanları yapılan tatbikatta, New York’u sanal göktaşından korumada başarısız olmuştu.

 

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU