Nadir rastlanan yavru albino şempanze diğer şempanzeler tarafından öldürüldü

Araştırmacılar, parlak beyaz bir bebekle karşılaşan yetişkinlerin "korkmuş göründüğünü" söylüyor

İki genç şempanze albino yavrunun vücudunu incelerken (Maël Leroux)

Uganda'daki şempanze araştırmacıları, türün vahşi bir popülasyonunda bilinen ilk albinizm vakasını kaydetti. Fakat genç erkek sadece birkaç haftalıkken grubun diğer üyeleri tarafından vahşice öldürüldü.

Üzücü neticeye rağmen araştırmacılar, parlak beyaz kürke sahip şempanzenin, bu hayvanların davranışlarını belgelemek için değerli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Hadise, 2018'de Uganda'nın batısında yer alan Budongo Orman Koruma Alanı'ndaki Sonso şempanze topluluğunda yaşandı.

Araştırmacılar albino şempanzeyi ilk olarak 15 Temmuz'da annesiyle birlikte gördüklerinde, yetişkin bir erkeğin anne ve yavruya saldırgan davrandığını fark etti.

17 Temmuz'da, bir çalılıktan gelen çığlıklar ve "kızgın" bağırışlar duydular. Grubun alfa erkeği, diğer üyelerle beraber bebeğe saldırıp onu öldürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölüm nedeni, yetişkin bir dişi tarafından kafasından ısırılması olarak belirlendi.

Saldırıdan sonra, şempanze grubu cesedi terk etti. Araştırmacılar yavruyu analiz ederek cildinde, saçında ve gözlerinde tam pigment eksikliği bulunduğunu ve öldürüldüğüne yaklaşık üç haftalık olduğunu doğruladı.

Zürih Üniversitesi'nden Maël Leroux liderliğindeki araştırmacılar, "Topluluk üyelerinin bebeğe karşı ilk tepkisi, şempanzelerin yeni doğmuş dişilerle ilk kez karşılaştığı tipik durumdan farklı görünüyordu" diye yazdı.

Bazı bireyler bebeğe sakince tepki verse de, yetişkin bireylerin çoğu yenidoğanla karşılaştıklarında mesafeyi koruyor ve uyarı sesleri çıkarıyor ve 'vaa' diye bağırarak korkuyla tepki veriyor gibiydi.

Bilim insanları, bu iki tür çağrının "yılanlarla, çalı domuzlarıyla veya yabancı insanlarla karşılaşma gibi riskli ve potansiyel açıdan ölümcül durumlar" ile ilişkili olduğunu ifade etti.

Albino şempanzenin doğumundan yaklaşık üç hafta sonra, araştırmacılar grubun alfa erkeğinin gerçekleştirdiği, bebeğin şiddetle öldürüldüğü bir saldırıya tanık oldu.

Maymunlar arasında bebek öldürme nadir değil ve bu durum söz konusu şempanze grubunda da birkaç kez belgelendi. Fakat araştırmacılar, yavrunun albinizmi nedeniyle hedef alındığını öne sürüyor:

Topluluk üyelerinden bazılarının albinizmli yavruya gösterdiği tepkinin büyüklüğü, bebeğin tipik bir şempanze olarak kabul edilmediğini olası kılıyor.

Şempanzelerin yavruyla ilk karşılaştığında, uyarı çağrısı gibi tetikte ve hatta korku dolu davranışları da bu fikri destekliyor gibi görünüyor.

Yavru öldükten sonra, yaşlı ve genç çok sayıda şempanze cesedi incelerken görüldü.

Bunun "şempanzelerin ölü yavrulara yönelttiği tipik bir davranış gibi durmadığını" belirten araştırmacılar, "şempanzelerin albinizmli yavru cesedine karşı tutumuyla kendilerine yeni bir nesne verildiğindeki davranışları benzeşiyor" dedi.

Daha önce sadece bir albinizmli şempanze kayıtlara geçmişti. Bu şempanze, vahşi doğada doğmasına karşın yenidoğanken yakalanmış ve esaret altında büyütülmüştü. Bu nedenle araştırmacılar, vahşi şempanze popülasyonlarının albinizmli bireye nasıl tepki verebileceğini görememişti.

Araştırma, American Journal of Primatology adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU