İran asıllı Amerikalılar, Reisi'nin göreve başlamasını Washington'da protesto etti

Konuşmacılar İran diyasporasına destek çağrısında bulunurken insan hakları ihlallerini kınadı

(İran Milli Direniş Konseyi)

İran Milli Direniş Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu İran asıllı Amerikalılar, Capitol Hill'de miting düzenledi. Mitingde ABD Kongresi üyelerinin de dahil olduğu konuşmacılar İran'ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi kınadı.

Akrabaları çeşitli suçlar işledikleri iddiasıyla İran hükümeti tarafından öldürülen İran asıllı Amerikalılar, pazartesi günü Union Meydanı'ndaki mitingde hayatını kaybeden yüzlerce kişinin yüzlerini gösteren bir anıt dikti.

Aralarında hem İran asıllı Amerikalıların hem de Kongre'den ve ABD siyaset dünyasından önde gelen isimlerin bulunduğu konuşmacılar, kalabalığa hitap ederken yaptıkları hararetli açıklamalarda Reisi'yi kınadı ve onun uluslararası insan hakları suçlamalarıyla karşı karşıya kalması için çağrıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut ve eski Kongre üyelerinin yanı sıra katılan ABD'li diğer ileri gelenlerin büyük kısmı da ABD dış politikasının müesses nizam kanadındandı. Konuşmacılar arasında eski senatör Joe Lieberman'la birlikte Justice Democrats (Adalet Demokratları) platformunun rakibini desteklediği ön seçimlerde koltuğunu kaybedene kadar Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne başkanlık eden eski Temsilciler Meclisi üyesi Eliot Engel de vardı.

İran Milli Direniş Konseyi'nin başkanlık seçimini kazanan Meryem Recevi, video mesaj yoluyla kalabalığa şöyle seslendi:

BM Güvenlik Konseyi başta (Ayetullah) Hamaney, Reisi ve onun Yargı Başkanı (Gulam Hüseyin) Ejei olmak üzere rejimin liderlerini uluslararası mahkemede soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılamak için acilen eyleme geçmeli. 

ABD Kongresi'ni İran rejimine karşı iki partinin de desteklediği sert politikayı sürdürmeye ve İran'la ilgili politikalarda insan hakları ve demokrasinin altını çizmeye çağırıyorum.

Eski senatör Lieberman, yaptığı açıklamada İran'ın yeni cumhurbaşkanının Lahey'e çıkartılıp insanlığa karşı suç iddialarıyla yargılanması için çağrı yaptı ve seçimin meşruiyetini reddetti. Diğer katılımcılar da Reisi'nin geniş çaptaki boykotların hedefinde olduğunu The Independent'a vurguladı.

Lieberman, Reisi'yle ve İran hükümetindeki diğer isimlerle bağlantılı muhalif cinayetlerine dair, "İnsanlığa karşı işlenen bu suçlar karşısında sessiz kalamayız" dedi.

Reisi'nin seçilmesini "düzmece" olarak niteleyerek bunun İran halkının iradesinin meşru bir göstergesi olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. 

Eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Lincoln Bloomfield gibi diğer isimler de Reisi'ye ve 2019 kadar yakın tarihlerde ülkede muhaliflerin katledildiği iddialarına karşı ABD destekli bir BM insan hakları soruşturması açılması için çağrı yaptı.

Mitingdeki pek çok kişi, Başkan Joe Biden'ı ABD yaptırımlarıyla İranlı üst düzey yetkililer ve İran ekonomisi üzerinde kurulan baskıyı sürdürmeye davet etti. Biden, seçim kampanyası sırasında ABD'yi, Trump yönetiminde çıkılan İran nükleer anlaşmasına yeniden katılacak şekilde yönlendireceğine dair söz vermişti.

Teksas Senatörü Ted Cruz gibiler bu yaptırımların artırılmasını dahi istedi. Bu, İran hükümetinin yeniden anlaşmaya dönmek için lüzumlu gördüğü şeyin tam tersi.

Cruz, önceden hazırlanmış açıklamasında "Katledilenlerin aileleriyle birlikte duracağız. Reisi'yle (Ayetullah) Hamaney'i yaptırımlarla sorumlu tutması ve Reisi'nin insanlığa karşı suçlar işlemekten yargılanması konusunda baskı yapması için Biden yönetimini şiddetle uyarıyoruz.      

Engel, The Independent'a verdiği demeçte İran hükümeti üzerindeki baskının sürdürülmesi yönündeki çağrıları yinelerken, Obama yönetiminin 2015'te imzaladığı anlaşmaya "hayran olmadığını" belirtti ve "arkadaşı" Biden'ı "İran'ı demokrasiye yaklaştıran yeni, daha iyi bir anlaşma" yapmaya çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU