II. Dünya Savaşı’nı konu alan en iyi 10 film

II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması’nın yıl dönümünü geride bırakırken, The Independent dünya savaşının beyaz perdedeki yansımasını konu aldı

Fotoğraf: Schindler'in Listesi

Graeme Ross - The Independent

Normandiya Çıkarması’nın 75. yıl dönümü etkinlikleri sürerken, 6 Haziran 1944’te başlayan çıkarmaya katılmış gazilerin tanıklıkları dikkat çekiyor. Yapılan röportajları izlemek zorunlu kılınmalı. Böylece insanlar bir neslin gösterdiği cesareti ve fedakarlığı anlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tabii ki sinema dünyası da Normandiya Çıkarması’nın ve sonrasındaki savaşların birçok tasvirini yaptı. Aşağıdaki listede de II. Dünya Savaşı’nı konu alan filmlerden en iyi 10 tanesini bulacaksınız. Bu 10 film, buzdağının yalnızca görünen kısmı. II. Dünya Savaşı hakkında sayısız film çekildi. Ancak bu listedeki filmler dünyayı yıkıma sürükleyen savaş sırasında yapılan fedakarlıkları ve yaşanan dehşeti yansıtmayı başarıyor.

 

the-thin-red-line.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

10 İnce Kırmızı Hat (The Thin Red Line)

Terrence Malick, 1998

Terrence Malick, 20 yıllık aranın ardından, James Jones’un otobiyografik romanının bu çarpıcı uyarlamasıyla yönetmenliğe döndü. İnce Kırmızı Hat, Guadalcanal Savaşı’ndaki bir Amerikan birliğine odaklanıyor. Film, güçlü sinematografisiyle savaşın cennet gibi bir manzarayı nasıl cehenneme çevirdiğini resmediyor.  

 

bridge.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

9 Kwai Köprüsü (The Bridge on the River Kwai)

David Lean, 1957

Bu ünlü savaş epiği, Japon işgali altındaki Burma’da geçiyor. Alec Guinness, esirlerle bir köprü inşa etmeyi takıntı haline getirmiş Albay Nicholson’u canlandırıyor. Albay Nicholson’un mantığı şu: Eğer esirler yapabilecekleri en iyi köprüyü inşa edebilirlerse bu morallerini düzeltecek ve İngiliz askerlerinin Japonlar’dan daha üstün olduğunu gösterecek. Ancak albay, bunun düşmana yardım etmek anlamına geldiğini göz ardı ediyor. Film 7 dalda Oscar kazandı.

 

rome-open-city.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

8 Roma, Açık Şehir (Rome, Open City)

Roberto Rossellini, 1945

Unutulmaz görüntüleri ve Anna Magnani’nin muazzam oyunculuk performansıyla film, bir İtalyan yeni gerçekçilik klasiği. Açık Şehir, Nazi işgali altındaki Roma’da başlayan İtalyan direnişinin sert bir ifadesi.

 

das-boot.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

7 Denizaltı (Das Boot)

Wolfgang Petersen, 1981

Atlantik Savaşı’nda bir Alman denizatı mürettebatını anlatan film, çok gerçekçi bir ustalık eseri. Heyecan verici otantik savaş sahneleri kadar mürettebat arasındaki gerginlik ve endişeyi de yansıtıyor. Denizaltı, su altındaki savaşın klastrofobik dehşetini yaşayan denizcilerin ve buna tanık olan seyircinin Nazi yönetimine karşı hıncını vurgularken güçlü bir savaş karşıtı mesaj veriyor.

 

fireflies.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

6 Ateşböceklerinin Mezarı (Grave of the Fireflies)

Isao Takahata, 1988

Savaşın ölümcül günlerinde hayatta kalmaya çalışan iki yetim Japon kardeşi konu alan bir Studio Ghibli animesi... Akiyuki Nosaka’nın öyküsünden uyarlanan anime, Nosaka’nın bombaların gölgesindeki Kobe şehrinde yaşadıklarına dayanıyor.

 

dunkirk-announcement-hd-0-42-screenshot.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

5 Dunkirk

Christopher Nolan, 2017

Nolan’ın Dunkirk tahliyesini anlattığı filmi, çıktığı gibi büyük savaş filmleri arasında kendine yer buldu. Görüp görebileceğiniz en sürükleyici filmlerden biri olan Dunkirk, üç ayrı hikaye içeriyor: Sahildeki askerler, gökyüzündeki avcı uçakları ve canlarını tehlikeye atarak kanalı tekneleriyle geçen siviller.

 

saving-private-ryan.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

4 Er Ryan’ı Kurtarmak (Saving Private Ryan)

Steven Spielberg, 1998

Er Ryan’ı Kurtarmak’a kadar hiçbir Hollywood filmi savaşın yarattığı kıyımı böyle açık gösterememişti. Filmin şok edici ve gerçekçi açılış sekansı, Normandiya Çıkarması’nın Omaha Plajı kısmında geçiyor. Daha sonra Tom Hanks’in birliği üç oğlunu kaybeden annenin kalan tek oğluna kavuşabilmesi için düşman hattının ardına yürürken Spielberg şu soruyu soruyor: Savaş cehenneminde nasıl zarafet bulabilirsiniz?

 

come-and-see.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

3 Gel ve Gör (Come and See)

Elem Klimov, 1985

Bu Rus başyapıtı, filmin birçok olaya tanık olmuş yazarı Ales Adamovich’in yaşadıklarına dayanıyor. Böylece 14 yaşındaki Belaruslu bir çocuğun Nazi barbarlığının yaşattığı travmayla bir direnişçiye dönüşmesine tanık oluyoruz.

 

casablanca.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

2 Kazablanka (Casablanca)

Michael Curtiz, 1942

Filmdeki olaylar çoğunlukla gece kulübünde geçse de, Kazablanka savaşın etkisini göstermesi ve Nazi karakterleriyle klasik bir savaş filmi. Yıldızları, senaryosu, yönetmeni ve müzikleriyle dört dörtlük olan film; Hollywood’un en iyi, en sevilen ve en efsanevi yapımlarından biri.

 

schindlers-list.jpg

Fotoğraf: The Independent

 

1 Schindler’in Listesi (Schindler’s List)

Steven Spielberg, 1993

Spielberg’in bu başyapıtı, muhtemelen gelmiş geçmiş en hüzünlü savaş filmi. Krakow’da ucuz Yahudi emeğini kullanarak geçimini sağlamaya çalışan Oskar Schindler’in gerçek hikayesine dayanıyor. Schindler, Holokost’un dehşetine tanık oldukça motivasyonu değişiyor ve çalışanlarını toplama kamplarından kurtarmak için Nazi liderlerine rüşvet veriyor. Schindler, bu şekilde bin 100’den fazla hayat kurtarıyor. 7 dalda Oscar ödülü bulunan Schindler’in Listesi, ilham aldığı Thomas Keneally’nin romanının hakkını veriyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU