ABD’li sanatçı, sokaktaki sigara izmaritlerinden sahiplerinin üç boyutlu portrelerini çıkarıyor

Heather Dewey-Hagborg, bu maddelerde bulunan DNA’ları analiz ederek, sahiplerinin nasıl görünebileceğini hesaplıyor

Fotoğraf: Heather Dewey-Hagborg

Transdisipliner çalışmalarıyla tanınan ABD’li sanatçı Heather Dewey-Hagborg, son günlerde Stranger Vision adlı projesiyle dikkat çekiyor.

Sanatçının, adli soruşturmalarda DNA fenotipleme teknolojisinin kullanımını tartışmak amacıyla başladığı çalışmada üç boyutlu portreler yer alıyor.

 

yüzler3.png
 Saint-Gaudens Ulusal Tarih Kurumu / Fotoğraf: Heather Dewey-Hagborg

 

Hagborg aynı zamanda sergilediği portreleri, New York sokaklarından topladığı sigara izmariti ve sakız gibi maddeleri DNA analizine tabi tutarak oluşturuyor.

 

yüzler1.png
Fotoğraf: Heather Dewey-Hagborg

 

Maddeleri Brooklyn’deki açık teknoloji laboratuvarında analiz eden sanatçı, kendi internet sitesinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor:

Maddelerden elde ettiğim DNA örneklerini, bu kişilerin nasıl görünebileceğini hesaplamak ve 3D yazıcıyla onların renkli portrelerini oluşturmak için kullandım. Yabancıların farkında olmadan bıraktığı izlerle çalışarak, adli DNA analizine, biyolojik gözetleme fikrine ve genetik belirlenimciliğe dikkat çekmek istedim.

 

yzüler4.png
Fotoğraf: Heather Dewey-Hagborg

 

Avusturya merkezli Elektronik Sanatlar Merkezi’nin mansiyon ödülü verdiği proje, yerel ve uluslararası sergilerde yer almaya devam ediyor.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU