Futbolcu market değerleri pandemi öncesi döneme ulaşamadı: En pahalı futbolcu Mbappe, en çok yükseliş gösteren Isak oldu

Futbol ekonomisindeki daralma devam ediyor. Küresel oyuncu değerleri pandemi öncesi döneme ulaşamadı. En pahalı futbolcu Kylian Mbappe olurken, en büyük çıkışı Real Socidad’ın genç oyuncusu Aleksander Isak yaptı

Kylian Mbappe 175 milyon euro ile en pahalı futbolcu oldu, Haaland ve Neymar, Fransız yıldızı takipte / Fotoğraf: Reuters

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 200 milyona yakın insana bulaşan, yaklaşık 4 milyon 241 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi küresel futbol endüstrisine de büyük kayıplar yaşatıyor.

Yapılan araştırmalar, futbol ekonomisinde yaşanan ve yaşanması muhtemel kayıplarla ilgili ipuçları verse de salgının Avrupa'da etkili olmaya başladığı 2020 Şubat'ından bu yana değişen bir durumun olmadığını da gözler önüne seriyor.

KPMG Football Benchmark'ın yayınladığı son rapor, salgının başladığı dönemden bu yana küresel ölçekte mücadele eden oyuncuların değerlerinin yaşadığı düşüşü göz önüne serdi.

Rapora göre Şubat 2020'deki son Kovid-19 öncesi değerlendirmeden bu yana, oyuncuların piyasa değerlerinin hala tam olarak toparlanamadığı belirtildi.

Şubat 2020'de ilk 500'ün toplam market değeri 20,714 iken Mayıs 2020'de yüzde 19,6'lık düşüşle 16,648'e gerilemişti.

Sonrasında toparlanma sürecine giren futbolcu market değerleri mevcut durumda Nisan 2021'e göre yüzde 1'lik artışla 18,800'e ulaştığı bildirildi.

 

Mbappe1-Reuters.jpg
Kylian Mbappe / Fotoğraf: Reuters

 

14 milyon euro değer kaybeden Mbappe, zirvedeki yerini korudu

Raporda en değerli 10 oyuncu da listelendi.

Kylian Mbappe, 14 milyon euro değer yitirmesine rağmen zirvedeki yerini korudu.

Mbappe'nin değer kaybındaki en önemli etken ise önümüzdeki yaz Paris Saint-Germain ile sözleşmesinin sona erecek olması ve takımdaki geleceğinin belirsizliğinin sürekliliğini koruması. 

Fransız yıldız, 14 milyon euro değer kaybına rağmen 175 milyon euro ile dünyanın en değerli futbolcusu olmaya devam ediyor.

Borussia Dortmund'da forma giyen Norveçli milli futbolcu Erling Haaland, EURO 2020 finallerinde boy gösteremese de değerini 3 milyon euro artırarak 134 milyona ulaştı listenin ikinci sırasında yer aldı.

 

Erling Haaland-Reuters1.JPG
Erling Haaland / Fotoğraf: Reuters

 

PSG'de forma giyen ve kulüple sözleşmesini Haziran 2025'e kadar uzatan Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, 7 milyon euroluk artışla 123 milyon euro market değerine ulaştı en pahalı üçüncü futbolcu oldu.

İngiltere Milli Takımı ile EURO 2020'de üst düzey performans sergileyen Harry Kane 5 milyon euro değer kaybetti ve 122 milyon euro ile dördüncü sıraya geriledi.

4 milyon euro değerini artıran Manchester United'ın Portekizli futbolcusu Bruno Fernandes, 118 milyon ile en pahalı oyuncular listesinde beşinci sıraya yükseldi.

Öte yandan Marcus Rashford (118 milyon euro), Kevin De Bruyne (115 milyon euro), De Jong (113 milyon euro), Trent Alexander-Arnold ve Raheem Sterling 108'er milyon euro ile bu isimleri takip etti.

 

 

Piyasa değeri en fazla artan oyuncu 21 yaşındaki Isak

KPMG Football Benchmark'ın raporunda Nisan 2021'den sonra değerini en çok artıran oyuncuları da listeledi.

EURO 2020'de İsveç ile son 16 turuna yükselen 21 yaşındaki Alexander Isak, değerini en çok artıran oyuncu oldu.

La Liga ekiplerinden Real Sociedad'da forma giyen Isak, 3 aylık periyotta 16 milyon euro değer artışı yaşayarak en büyük çıkış gösteren oyuncu oldu. 

Toplamda 49 milyon euro market değerine ulaşan Isak'ın Real Sociedad ile sözleşmesi 2024'de sona eriyor.

Isak'ın ardından en çok çıkış yapan oyuncular ise Manchester City'den Ferran Torres ve Phil Foden.

Torres de Isak gibi 16 milyon euro değerini artırdı ve toplamda 65 milyon euroya ulaştı. İngiltere ile EURO 2020'de final oynayan Foden ise 15 milyonluk artışla 102 milyon euro market değerine sahip oldu.

 

Foden-Reuters1.jpg
Phil Foden / Fotoğraf: Reuters

 

Torres'in sözleşmesi 2025'te, Foden'ın kontratı ise 2024'te tamamlanıyor.

Arjantin ile Copa Amerika'da mutlu sona ulaşan Cristian Romero da değerini en çok artıran isimler arasına girdi.

Atalanta'da forma giyen Romero, 13 milyonluk artışla 45 milyon euro market değerine sahip oldu ve listede dördüncü sıraya yerleşti.

En çok değer kazanan oyuncular listesinin beşinci sırasında ise Belçika'nın 19 yaşındaki genç ismi Jeremy Doku yer aldı.

Belçika ile EURO 2020'de boy gösteren ve çeyrek finalde İtalya karşısında oynama şansı yakalayan Doku, Nisan 2021'den bu yana 13 milyon euro değerini artırdı ve 46 milyon euro ile listede beşinci oldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU