UNICEF: Dünyada 115 milyon çocuk damat var

Çocuk damatların en çok görüldüğü ülke Orta Afrika Cumhuriyeti. Onu Nikaragua ve Madagaskar takip ediyor

Fotoğraf: UNICEF

UNICEF dünya çapında 115 milyon erkeğin çocuk yaşta evlendirildiğini duyurdu. Açıklamaya göre 23 milyon çocuk 15 yaşına gelmeden evlendirildi. Bu rakam, çocuk damatların toplam sayısının 5’te birine denk geliyor.

82 ülkeden toplanan verileri inceleyen UNICEF yetkilileri, erkeklerin çocuk yaşta evlendirilmesinin belli bölgelerde daha yaygın olduğunu gördü. Bunlar arasında Sahra Altı Afrika’sı, Latin Amerika, Karayipler, Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik yer alıyor.

Kurumun başkanı Henrietta Fore, “Çocuk damatlar, henüz hazır olmadıkları halde yetişkinlere özgü sorumlulukları almaya zorlanıyor. Evlilik onların çocukluğunu çalıyor” dedi. 

Fore, sözlerine şöyle devam etti:

Erken evlilik, erken babalığı da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte çocuğun aileyi geçindirmesi ve eğitimini bırakıp iş bulması gerekiyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti, yüzde 28’le çocuk damatların en fazla olduğu ülke. Onu yüzde 19’la Nikaragua ve yüzde 13’le Madagaskar izliyor.

Çocuk gelinler ve damatların toplam sayısınınsa 765 milyon olduğu tahmin ediliyor.

UNICEF buradan hareketle, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin daha yaygın olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, 20-24 yaşlarındaki genç kadınların 5’te biri 18’ine gelmeden evlendirildi. Bu oran erkeklerde ise 30’da bire tekabül ediyor.

Bunun yanında, erken yaşta evliliklerin daha çok yoksul hanelerde ve eğitimsiz bireyler arasında gerçekleştiği tespit edildi.

Daha fazla araştırma ve yatırımla bu sorunun aşılabileceğini söyleyen Fore, “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıl dönümüne yaklaşırken, çocuk yaşta evlenmenin bu sözleşmeye aykırı olduğunu hatırlamamız gerek” dedi.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU