Bir kişi yılda ortalama 120 bin plastik parçacık yutuyor

Bilim insanları yaygın tüketilen deniz ürünlerindeki, alkoldeki, balıklardaki, tuzdaki, suda ve havadaki plastik parçacıkları inceledi

Fotoğraf: The Independent

Bir kişinin yılda ortalama 120 bin plastik parçacık yuttuğu ortaya çıktı.

Bu parçacıkların sağlığımız üzerindeki etkileri bilinmese de, bazı dokulara nüfuz ederek toksik madde bırakabilecekleri düşünülüyor.

Bilim insanları, ortalama bir insanın yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak yılda 74 bin ila 121 bin mikroplastik parçacık tükettiğini hesapladı. Sadece plastik şişedeki suları içen kişilerse fazladan 90 bin mikroplastik tüketiyor.

1940’larda başlayan toplu plastik üretimi yaygınlaşınca, plastik kirliliği gittikçe büyüyen bir sorun haline geldi. Bu atıkların çözünmesiyle insanların ve hayvanların vücutlarına giren parçacıklar, yani mikroplastikler ortaya çıkıyor. 
 


Victoria Üniversitesi’nden Dr. Kieran Cox’un öncülüğünde yapılan araştırmada, deniz ürünlerindeki, alkoldeki, balıklardaki, tuzdaki, suda ve havadaki plastik parçacıkları konu alan 26 çalışma incelendi.

Ardından, insanların son 5 yıldaki beslenme alışkanlıklarına odaklanarak, bu yiyeceklerin ne kadar tüketildiği analiz edildi. Birçok yiyecek ve içecek türünün dahil edilmediği çalışmada alınan toplam kalorinin yalnızca yüzde 15’ine bakıldı.

Environmental Science & Technology adlı bilimsel yayında yer verilen araştırma sonuçlarına göre, mikroplastiklerin insanların tükettiği ürünlerin çoğunda bulunduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Oşinografi Merkezi’ndeki Mikroplastik Araştırma Ekibi’nin lideri Profesör Richard Lampitt araştırma sonuçlarının sağlam olduğunu ve verilerin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Anglia Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Alastair Gran ise araştırmacıların fikirlerine mesafeli yaklaştı.

Gran konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Araştırmacıların hesaplarına göre yetişkin biri ağız yoluyla günde 142, solunum yoluyla da 170 plastik parçacık tüketiyor. O büyük sayılar, aslında yıllık tahminler. Oysa bu oranların sağlık açısından önemli bir tehlike arz ettiğine dair kanıt yok.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU