Olimpiyatlar'da hangi ülke madalya kazanan sporcularına ne kadar para ödülü veriyor?

En yüksek miktarı Singapur verirken, en düşük ödülü veren ülkeyse Avustralya. Peki, Türkiye'de hangi madalyaya ne kadar ödül var?

Olimpiyatta yarışan sporculara organizasyon doğrudan para ödülü vermiyor (Reuters)

Japonya'da düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyatları, Kovid-19 pandemisi gölgesinde tartışmalarla sürüyor. Birçok farklı dalda düzenlenen müsabakalarda oyuncular altın, gümüş ve bronz olmak üzere üç farklı derecede madalyayla ödüllendiriliyor.

Oyunculara Olimpiyat organizasyonu tarafından herhangi para ödülü takdim edilmezken, ülkeler madalya kazanan sporcularına değişen miktarlarda para ödülü veriyor.

Ülkelerin madalya dağılımlarına göre sporcularına verdikleri para ödülleri TL cinsinden şu şekilde:

Türkiye'de altın madalya alana 3 milyon 280 bin lira

Türkiye'de 2013'te yayımlanan Resmi Gazete'deki yönetmeliğe göre altın madalya sahibi sporculara 1000 Cumhuriyet altını, gümüş madalya alanlara 600 Cumhuriyet altını, bronz alanlara da 300 Cumhuriyet altını verilecek.

Bir cumhuriyet altını bugünkü değerle 3 bin 280 lira. Yani altın madalya alan milli sporcuya yaklaşık 3 milyon 280 bin TL verilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En yüksek altın madalya ödülü Singapur'dan

Altın madalya kazanan oyuncularına en yüksek para ödülünü veren ülke Singapur. Yönetim altın madalya kazananlara yaklaşık 6,3 milyon TL, gümüş kazananlara yaklaşık 3 milyon TL, bronz kazananlaraysa yaklaşık 2,5 milyon TL veriyor.

Yüksek para ödülü sırasında Singapur'u Hong Kong takip ediyor. Ülke altın madalyaya yaklaşık 5,5 milyon TL, gümüşe 2,7 milyon TL, bronz içinse yaklaşık 1,5 milyon TL ödül sunuyor. Hong Kong'un ardından da üçüncü sırada Türkiye geliyor.

Türkiye'nin ardından da altın madalyaya yaklaşık 2 milyon TL ödül veren üç ülke geliyor, Kazakistan, Malezya ve İtalya.

 


İtalya'yı Filipinler takip ediyor. Filipinler altın madalyalı sporculara yaklaşık 1,7 milyon TL, gümüş madalyalılara 850 bin TL, bronz madalyalılaraysa yaklaşık 350 bin TL veriyor.

Macaristan Milli Takımı'ndaysa altın madalyaya sahip atletler alırken yaklaşık 1,5 milyon TL, gümüş madalyayı kazananlar yaklaşık 1 milyon TL, bronz alanlarsa yaklaşık 800 bin TL ödülün sahibi oluyor.

Macaristan'ı Fransa ve Rusya takip ediyor. Fransa altın madalyaya yaklaşık 550 bin TL ödül verirken, Rusya ise yaklaşık 500 bin TL veriyor.

Brezilya'da altın madalya için yaklaşık 400 bin TL, gümüş için yaklaşık 250 bin TL, bronz içinse yaklaşık 200 bin TL verilirken, Japonya'da da altın kazanan sporcuya yaklaşık 400 bin TL, gümüş kazanana yaklaşık 150 bin TL, bronz madalyalı sporcuya da yaklaşık 75 bin TL veriliyor.

ABD'de ise rakamlar altın madalya için yaklaşık 320 bin TL, gümüş için yaklaşık 200 bin TL, bronz içinse yaklaşık 130 bin TL.

Güney Afrika da ABD'ye yakın bir miktarla altın madalya sahiplerine yaklaşık 315 bin TL, gümüş madalya alanlara yaklaşık 160 bin TL, bronz alanlara da yaklaşık 60 bin TL veriyor.

Almanya ise birinciye yaklaşık 190 bin TL, ikinciye yaklaşık 150 bin TL, üçüncüye yaklaşık 95 bin TL veriyor.

Kanada ise altın madalya yaklaşık 140 bin TL, gümüş için yaklaşık 100 bin TL, bronz için de yaklaşık 70 bin TL veriyor.

Avustralya altın madalyaya en düşük para ödülünü veriyor

Altın madalya alan sporcusuna en düşük para ödülü verense Avustralya. Buna göre altın madalya kazanan Avustralya Milli Takımı oyuncularına yaklaşık 130 bin TL, gümüş madalya alanlara yaklaşık 95 bin TL, bronz alanlaraysa yaklaşık 60 bin TL para ödülü takdim ediliyor.



Independent Türkçe, CNBC, Moneyunder30

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU