Fransa'da Normandiya Çıkarması'nın 75. yıl dönümü töreni

Avrupa'nın Nazi işgalinden kurtarılmasında önemli yeri olan ve II. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Normandiya Çıkarması'nın 75. yıl dönümü dolayısıyla bugün bir tören daha gerçekleşti

Fotoğraf: Reuters

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve birçok Avrupa ülkesinin lideri, Fransa'nın Normandiya kentindeki anma etkinliklerine katıldı.

Fransa ve Amerika, bundan tam 75 yıl önce Normandiya’ya çıkarma yapan ve Alman ordusu tarafından, daha karaya çıkamadan adeta katledilen binlerce askeri, çıkarmada ölen 10 bin askerin yattığı Colleville Amerikan Mezarlığı’nda andı.

Törene, 60’ı bizzat çıkarmaya katılan askerler olmak üzere, 12 bin kişi davet edildi.

Normandiya'daki anma etkinliğinde bir konuşma yapan Trump, çıkarmaya katılan Amerikan askerlerini "Bugüne kadar yaşamış en büyük Amerikalılar" olarak niteledi.

Trump FOX TV'ye verdiği röportaj nedeniyle anma törenine gecikmeli olarak katıldı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise "75 yıl sonra bugün hâlâ yankıları süren şey, o askerlerin inanılmaz cesaretidir" dedi.

Dünya tarihinin en kanlı olaylarından biri olarak kabul edilen ve II. Dünya Savaşı’nın sonlanmasını sağlayacak Normandiya Çıkarması'nın 75. yıl dönümü anmalarına ilgi yoğundu. 

Nazi Almanyası’nın işgali altındaki Fransa’nın batı ucundaki Normandiya bölgesine müttefiklerin 6 Haziran 1944’te belki de bir imkansızı başararak asker çıkarması tarihçiler tarafından dönüm noktası olarak tanımlanıyor.

Normandiya çıkarmasının sonunda 10 binden fazla kişinin hayatını yitirdiği, yüz binlerce kişinin yaralandığı biliniyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU