"Büyükşehirlerde sanayiciler Türk işçi bulamıyor, göçmenlerin işgücüne katkısı çok önemli"

Sanayiciler, özellikle büyükşehirlerde Türk işçiye ulaşmakta zorluk yaşadıkları görüşünde

Fotoğraf: Pixabay

"Fabrikamızda çalışan işçilerimizin büyük kısmı Suriyeli. Biz onları ucuz işgücü olarak gördüğümüz için değil, Türk işçi bulamadığımız için işe aldık. Biz de dilimizi anlayan, daha rahat iletişim kurabileceğimiz personelle çalışmak isteriz ama verdiğimiz iş ilanlarına başvuran Türk neredeyse yok. Biz de o arkadaşlarımızın emeklerinin hakkını ödeyerek çalıştırıyoruz. Yoksa fabrikayı kapatmamız gerekecek."

Genellikle Rusya pazarına tekstil ürünleri ihraç eden bir işadamı, özellikle büyükşehirlerdeki atölyelerde neden ağırlıklı olarak göçmenlerin çalıştığını bu sözlerle anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Samsama, yukarıdaki sözleri doğrularcasına şu değerlendirmede bulunuyor: "Büyük ve kurumsal firmaların böyle bir sorunları yok ama büyükşehirlerdeki küçük ölçekli işletmeler Türk işçi bulmakta çok zorluk yaşıyor. Anadolu’da ve teşvik bölgelerinde böyle bir durumla karşılaşmıyoruz." 

Büyükşehirlerde yetişmiş personel sıkıntısı olduğunu dile getiren Samsama, zorunlu eğitim 12 yıla çıktıktan sonra genç çalışanların artık atölyelere gelmediğini, bunun da yetişmiş eleman eksiği meydana getirdiğini "Arkadan eleman gelmeyince büyükşehirlerde önemli ölçüde işçi sıkıntısı baş gösterdi" ifadeleriyle dile getirdi.

"Tartışma, etik problemler barındırıyor"

Asrın İşadamları Derneği Genel Başkanı Adnan Danışman'a göre konunun bu şekilde tartışılması "sağlıklı" değil.

İnsanları kayıtdışı ve ucuz çalıştırmanın Türk sanayisini güçlendireceğini düşünmenin etik problemleri olduğunu aktaran Danışman, "Göçmenlerin tabii ki işgücüne katkısı var. Bunu görmezden gelemeyiz. Göç alan bütün ülkelerin ekonomik olarak geliştiğini görebilirsiniz. Göç sadece işgücünün buraya gelmesi demek değildir. Beyin göçü ve sermaye göçü de göç olgusuna dahil. Göçmenlere insani bir perspektifle yaklaşmalıyız ama göç olayını siyasetin kurgulaması lazım. Göçmene yaklaşım farklı göçün değerlendirilmesi farklı olmalı. Nihayetinde insani yaklaşımı elden bırakmamalıyız. Göçmenleri 'Ucuz işgücü sağlıyorlar, Türkiye sanayisi büyüyor noktasından değerlendirmemeliyiz'" değerlendirmesinde bulundu. 

"Sanayiciler Türk işçiye ulaşmada sorun yaşıyor"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın da büyükşehirlerdeki sanayicilerin Türk çalışana ulaşmada sıkıntı yaşadığını ifade etti.

"Başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere Türkiye’deki göçmenlerin istihdama katkıları son derece önemli" diyen Aydın, "İstanbul başta olmak üzere Gaziantep, İzmir, Ankara gibi önemli şehirlerde yabancı işçilerin sanayimize kattıkları değer son derece fazla. Devlet yabancı işçilerin statülerini resmi hale getirebilirse üretime katkı olacaktır" diye konuştu.

Bazı kötü niyetli işverenlerin göçmenlere asgari ücretin de altında ödemeler yaptıklarını, bu yöndeki bazı şikayetlerin kendisine de ulaştığını doğrulayan Aydın, "Ama bunun geneli yansıttığını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU