İranlı judocu, Olimpiyatlar'da kazandığı madalyayı İsrail'e adadı

Said Mollai, müsabakalarda ülkesinden kaçıp vatandaşı olduğu Moğolistan adına yarıştı

Said Mollai, finallerde Japon Takanori Nagase’ye yenilerek altın madalyayı kaçırdı (AP)

Pandemi nedeniyle bir yıl gecikmeyle bu yaz düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda Moğolistan adına yarışan İran kökenli judocu, kazandığı gümüş madalyayı İsrail'e ithaf etti.

Ülkesinden kaçıp Moğolistan adına yarışan Said Mollai, 81 kilo klasmanında kazandığı madalyanın ardından yaptığı açıklamada, "İsrail'e bu iyi enerji için teşekkür ederim. Bu madalya İsrail'e adanmıştır. Umarım onlar da bu başarıyı takdir eder" dedi.

Sporcu, konuşmasını İbranice "Teşekkürler" anlamına gelen "Todah" ifadesiyle noktaladı.

Mollai, 2019'daki Tokyo Judo Dünya Şampiyonası finalinde İsrailli sporcu Sagi Muki'yle karşılaşmaması için yarı finallerde kasten maçı kaybetmesi yönünde İran Judo Federasyonu tarafından baskıya maruz kalmıştı. Bunun üzerine Almanya'ya kaçan ve sonradan Moğolistan vatandaşlığına geçen sporcu, ülkesini terk etmesinin ardından ilk madalyasını kazanmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mollai'yle Muki, bu olayın ardından arkadaş olmuş ve birbirlerini desteklemişlerdi. Muki, İranlı judocuyu başarısından ötürü tebrik ederek, "ilham verici" bir yaşam öyküsünün olduğunu söyledi.

İsrailli judocu, "Neler yaşadığını ve bunu ne kadar istediğini biliyorum. Kendisi benim çok yakın arkadaşım. Rüyasını gerçekleştirebildiği için çok mutluyum. Bunu hak ediyor, yaşadıkları son derece ilham verici" dedi.

Bazı sporcular İsrail'i protesto için karşılaşmaya çıkmadı

Son dönemde İsrail-Filistin arasında yaşanan ağır çatışmaları protesto amacıyla bazı sporcular İsrailli rakipleriyle karşılaşmayı reddetmişti.

Cumartesi günü Cezayirli judocu Fethi Nourine, İsrailli rakibi Tohar Butbul'la karşılaşmamak için oyunlardan çekildiğini açıklamıştı.

Sudanlı judocu Muhammed Rasul da benzer şekilde pazartesi günü Butbul'la müsabaka yapmamak için olimpiyatlardan çekilme kararı almıştı.

2019'da da Rusya'da düzenlenen uluslararası boks şampiyonasında İsrailli rakibiyle eşleşen Tunuslu boksör Meysa Abbasi, İsrail yönetimi ve temsilcileriyle normalleşmenin her türüne karşı olduğunu belirterek müsabakadan çekildi.



Independent Türkçe, Times of Israel, New York Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU