Bakan Koca: Aktif vakalarımızın yaklaşık yüksek 87'si aşısı tamamlanmamış kişiler

Salgınla mücadelede aşılamanın önemine vurgu yapan Koca, "Aktif vakalarımızın yaklaşık yüksek 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler. Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95’i de aşısı tamamlanmamış kişiler" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası ülkedeki koronavirüs salgınının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son 2 hafta içinde vaka sayılarında çok hızlı bir yükseliş yaşandığını aktaran Koca, tedbirlere dikkatin azaldığını belirterek, "Vaka sayılarının artış hızı istemesek de yükselme eğiliminde. Bu durum birçok açıdan sorun teşkil ediyor" dedi.

Koca şöyle devam etti:

Bunların ilki aşı programımız toplum bağışıklığı hedefine ulaşamadan yeni bir varyantın baskın hale gelmesi ve aşı ile bağışıklık programımızı sekteye uğratma riski. Unutmayalım ki en az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar. Benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliği azalıyor ve bu durum da hastalığa yakalanma riski ortaya çıkıyor.

İkincisi ise salgını aşı ile durdurmaya çalışırken artan vaka sayılarının unutmak istediğimiz, bir daha dönmek istemediğimiz yakın geçmişteki kısıtlamalarla dolu hayatımıza dönmek. Kısıtlama uygulanan dönemler salgının sosyal hayatımızı en çok etkilediği, insani ihtiyaçların bile özel planlamalar gerektirdiği günlerdi. Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiç birimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şuan için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. 

"Yatan hastalarımızın yüzde 95'inin aşısı tamamlanmamış"

Aktif vakaların yaklaşık yüzde 87'sinin aşısının tamamlanmamış kişilerden oluştuğunu ifade eden Koca, "Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı %5’den az. Hastanede yatan hastalarımızın %95’i de aşısı tamamlanmamış kişiler" dedi.

"Kısıtlamalarla dolu bir hayat hiçbirimizin önceliği değil"

Salgın kısıtılamaları ve aşı zorunluluğu konusuna da değinen Koca şöyle devam etti:

Birinci önceliğimiz, tüm vatandaşlarımızın sorumluluk alarak ve sorumlu bir birey olarak kendi tedbirlerini alması ve aşı olarak topluma karşı ödevini yerine getirmesidir. Yaptığımız çalışmaların bilime ve kanıta dayalı sonuçları özel tedbirler almayı gerektirirse bunu yapmaktan imtina etmeyiz. Ancak, herkes yapıyor, herkes istiyor diye bir adım atmayacağız. Kısıtlamalarla dolu bir toplumsal hayat hiç birimizin tercihi ya da önceliği değildir. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda tedbir alınması gerek bir durum olursa bunu sizlerle paylaşacağım.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU