Sinovac’ın Kovid-19 aşısının etkinliğiyle ilgili yeni araştırma: Antikorlar 6 ay sonra düşüyor

Çin’de yapılan bir laboratuvar çalışmasına göre, Sinovac’ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı CoronaVac’ın oluşturduğu antikorların birçok kişide 2’nci dozdan 6 ay sonra kritik sayılan eşiğin altına düştüğü belirlendi

 Sinovac’ın Kovid-19’a karşı geliştirdiği ve Türkiye’de de uygulanan CoronaVac aşısının etkinliği ile ilgili Çin’de yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları açıklandı / Fotoğraf: AA

Çin şirketi Sinovac’ın Kovid-19’a karşı geliştirdiği ve Türkiye’de de uygulanan CoronaVac aşısının etkinliği ile ilgili Çin’de yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma, CoronaVac aşısının ikinci dozundan 6 ay geçtikten sonra antikor seviyelerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını ortaya koydu. Katılımcıların büyük çoğunluğunda, aşıdan 6 ay sonra antikorların tespit edilebilir eşiğin altına indiği belirtildi. Araştırmaya göre, iki doz Sinovac üzerine 3’üncü bir doz aşı yapılması ise Kovid-19’a karşı güçlü etki sağladı.

540 kişi incelendi

İki doz aşı olmuş 540 kişiye 3’üncü doz aşı ve plasebo (boş aşı) verilerek gerçekleştirilen çalışmada, 2’nci dozdan yaklaşık 6 ay sonra 3’üncü doz Sinovac aşısı olan katılımcıların, 28 gün sonra antikor seviyelerinde yaklaşık 3-5 kat artış görüldüğü belirtildi.

18-59 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinlerden alınan kan örnekleri üzerine yapılan çalışmada, 2 doz aşı olan kişilerin 2 hafta sonra yüzde 16.9, 4 hafta sonra ise yüzde 35.2 düzeyinde antikora sahip olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Araştırmada, bir aşının hastalığı önleyebilmesi için antikor düzeylerinin eşiği henüz tam olarak bilinmediğine dikkat çekilerek, antikorlardaki düşüşün aşının etkinliğini nasıl etkileyeceğinin belirsiz olduğunun altı çizildi.

Araştırmacılar, çalışmada antikorların daha bulaşıcı varyantlara karşı etkisinin test edilmediğini ve 3’üncü doz aşıdan sonra antikor süresini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. Çalışmada, "Kısa ve orta vadede, daha fazla kişiye CoronaVac aşısının 2 dozunun da uygulanması öncelik olmalı" dendi.

Türkiye’de 3. doz

Delta varyantına karşı Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısının koruyuculuğuna dair endişeler nedeniyle bazı ülkeler vatandaşlarına 3’üncü doz aşı uygulamaya başladı. Sinovac şirketinin Kovid-19 aşısı, Türkiye’de aşılama programında kullanılan ilk aşı olmuştu. Üçüncü doz aşı uygulayan ülkelerden biri de Türkiye. 50 yaş üzeri kişiler ve sağlık çalışanlarına 3’üncü doz aşı uygulanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "3’üncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlamasının ya da önceliğinin" olmadığını belirtmişti.

Endonezya ve Tayland, daha bulaşıcı Delta varyantına karşı koruyuculuğuna dair endişeler nedeniyle 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilere sırasıyla Moderna ve Pfizer/BioNTech aşı olma hakkı getirdi. Reuters haberine göre, haziran sonu itibarıyla Sinovac’ın 1 milyar dozdan fazla aşı tedarik ettiğini kaydetti.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU