Danimarka'da seçimin galibi sosyal demokratlar

Mette Frederiksen hükümeti kurabilirse ülkenin ikinci kadın başbakanı olacak

Danimarka’da günlük yayın yapan Politiken gazetesi Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Mette Frederiksen için “2015’te sosyal demokratların lideri olduğundan bu yana iktidar için çabalıyor. Onun damarlarında işçi kanı dolaşıyor” yorumu yapıyor / Fotoğraf: Reuters 


Danimarka'da genel seçimin resmi sonuçlarına göre, ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti aldığı yüzde 25,9 oyla 48 sandalye kazanarak birinci parti oldu.

Yaklaşık 5,8 milyon nüfusu olan Danimarka’da, 4 milyon 219 bin 537 seçmen bulunurken, 3 milyon 567 bin 219 seçmen oyunu kullandı.

Seçime katılım oranı yüzde 84,5 oldu.

Sosyal Demokrat Partinin yer aldığı sol blok 175 sandalyeli Danimarka Parlamentosunda 91 milletvekili kazandı.

 

01612209969783074.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Mevcut hükümetin büyük ortağı Liberal Parti (Venstre) yüzde 23,4 oy alırken, Liberal Parti ile sağ blokta yer alan diğer partiler 75 milletvekilliği kazanabildi.

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen’in partisi Liberal İttifak büyük oy kaybı yaşayarak yüzde 2,3’e düştü.

Samuelsen milletvekili olarak seçilemedi.

Seçim zaferinin ardından partililere seslenen Danimarka tarihinin ikinci kadın başbakanı adayı Mette Frederiksen, “Sadece Sosyal Demokrat Partiden oluşan bir azınlık hükümeti kuracağız. Etkili olmak isteyen ve yapıcı her parti ile çalışmaya hazırız.” dedi.

Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokrat Partinin göçmen politikaları konusunda sağ partilerle, çevre ve sosyal konularda ise sol partilerle iş birliği yapması bekleniyor. 

Oy sayımının tamamlanmasının ardından başlayan tercihli oy sayımıyla seçimlere katılan 9 Türk adayın durumu kesinlik kazanacak. 

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU