Hindistan’daki çöp dağının yüksekliği Tac Mahal’in yüksekliğini geçmek üzere

Etrafa kötü kokular yayan çöp yığını öyle devasa boyutlara ulaştı ki uçakları uyarmak amacıyla çöp yığının üstüne kırmızı ışıklar yerleştirilecek

Fotoğraf: The Independent

Hindistan’ın en büyük “çöp dağının”, 2020’de Tac Mahal’den daha yüksek olması bekleniyor.

40 futbol sahasından daha büyük bir alanı kapsayan Ghazipur çöp sahası, dünyanın en kirli başkenti addedilen Yeni Delhi'nin doğusunda bulunuyor.

Devasa çöp yığını her yıl 10 metre büyüyor. AFP haberine göre şu anda 65 metre yüksekliğinde olan çöp yığını gelecek yıl 73 metrelik Tac Mahal'den daha uzun olacak.

Etrafa kötü kokular yayan çöp yığını artık o kadar devasa ki Hindistan Anayasa Mahkemesi, uçakları uyarmak amacıyla çöp yığının üstüne kırmızı ışıklar yerleştirileceğini belirtti.

Çevreyi koruma kuruluşu Chintan'ın müdürü Chitra Mukherjee, “Sürekli boşaltılan atıklar hava ve yeraltı suyunu önemli ölçüde kirletiyor. Bunlara bir son verilmeli” dedi.

Atık alanı 1894'te açıldı ve 2002'deyse azami sınıra ulaştı. Çöp yığını o günden bu yana da büyüdü.

Nüfus ve tüketim bu hızla artmaya devam ederse çöp dağının büyümesi de devam edecek. Hindistan her yıl 62 milyon ton atık üretiyor ve güncel tahminler bunun 2030 yılında 165 milyona çıkacağını belirtiyor.

Yırtıcı kuşlar, başıboş köpekler, sıçanlar ve çoğu çocuk binden fazla atık toplayıcı her gün atık alanına bırakılan 2 bin ton çöpü tarıyor.  

Şu anda 65 metre yüksekliğinde olan çöp yığını gelecek yıl 73 metrelik Tac Mahal'den daha uzun olacak.

 

 

Ghazipur atık alanındaki yaşam son derece tehlikeli.

Yayılan metan gazı nedeniyle çöp yığınında devamlı olarak günlerce sürebilen yangınlar patlak veriyor. 2018’de dağın bir kısmı çöktü ve iki kişi hayatını kaybetti.

Yakın çevrede yaşayan kişiler havanın zehirli olması nedeniyle zor nefes alabildiklerini belirtiyor. Birçoğu ise akut solunum ve mide problemlerinden şikayet ediyor.

Delhi’deki hava kirliliği ocak ayında acil durum seviyesine ulaştı. Devlete Çevre Kirliliği Kontrol Kurumu’nun hava kalite endeksine göre havadaki zehirli parçacık yoğunluğu ABD’de önerilen seviyeden 12 kat daha yüksek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişi başına yıllık 11 kg. plastik tüketimiyle Hindistan aslında düşük bir orana sahip. Batı ülkelerinde ise bu rakam Hindistan’ın 10 katı kadar. Fakat atıkları imha etmek Hindistan’da hala büyük bir sorun teşkil ediyor.

Üretilen atık ve geri dönüşüm kapasitesi arasındaki farkı kapatmak amacıyla Hindistan bu senenin başlarında atık plastik ithalatını yasakladı.

Hindistan buna ek olarak, tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak azaltılarak 2022’ye kadar tamamen kaldırılacağı taahhüdünü verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU