Avustralya devlet televizyonu ABC'ye polis baskını

ABC'den yapılan açıklamada baskının 2017 tarihli “Afgan Belgeleri” ile alakalı olduğu söylendi

Fotoğraf: Twitter/ @TheLyonsDen

Avustralya Federal Polisi (AFP), devlet televizyonu ABC'nin (Avustralya Yayıncılık Kuruluşu) Sydney’deki ana binasına sabah saatlerinde baskın düzenledi. 

“Gizli belgelerin sızdırıldığı” gerekçesiyle yapılan baskında iki gazeteci ve bir haber müdürü için arama izni olduğu ifade edildi. Baskında herhangi bir gözaltı olmadı. 

ABC’den yapılan açıklamada, baskının 2017’de yayınlanan “Afgan Belgeleri" ile alakalı olduğu belirtildi. 

Araştırmacı gazeteciler Dan Oakes ve Sam Clark’ın hazırladığı haber dosyası, Afganistan'daki Avustralya Özel Birlikleri'nin karıştığı öldürme ve görevi kötüye kullanma iddialarını gündeme taşımıştı. Dosyada ABC’nin ulaştığı yüzlerce sayfalık gizli savunma belgesi kaynak gösterilmişti. Oakes ve Clark’ın yanı sıra haber müdürü Gaven Morris için de arama izni bulunuyor. 

Baskın sırasında odada olan Araştırma Masası Haber Müdürü John Lyons, konuyla ilgili “Medyada daha önce bunun kadar vahşi bir aşağılama görmedim” açıklamasını yaparken, polisin elindeki arama izninin, ABC bilgisayarlarındaki veriyi ekleme, çıkarma ve silme yetkisini verdiğini söyledi. 

Lyons, “"Tüm Avustralyalılar, lütfen durup düşünün, şu an, 2019 yılında Avustralya polisinin ABC bilgisayarlarındaki materyalleri silme yetkisi var" ifadelerini kullandı. 

Lyons, binlerce ABC emailinin polis tarafından incelendiğini söylediği bir fotoğrafı da paylaştı. 

ABC Genel Müdür David Anderson ise "Bu çok ciddi bir gelişme ve basın özgürlüğü ile ulusal güvenlik ve savunma meselelerinde kamu denetimi hakkında çok meşru endişeler doğuruyor" dedi.

Anderson açıklamasına "ABC gazetecilerinin yanında duruyor, kaynaklarını koruyor ve açıkça kamu yararı bulunduğu sürece ulusal güvenlik ve istihbarat konularında korkusuzca haber yapmaya devam edecek" dedi.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU