Trump İngiltere ziyaretinin 2. gününde... May ile ortak basın toplantısı yaptı

“Bebek Trump” balonu uçuran protestocular Trafalgar Meydanı’na da klozete oturmuş Trump robotu yerleştirdi

Philip May, Theresa May, Donald Trump, Melania Trump / Fotoğraf: Reuters 

The Independent  

ABD Başkanı Donald Trump, çok konuşulan İngiltere ziyaretinin ikinci gününde resmi temaslarda bulunmaya devam ediyor.

Salı günkü programına 7 Haziran'da görevini bıracak İngiltere Başbakanı Theresa May’le kahvaltıda bir araya gelerek başlayan Trump, başbakanla daha sonra yaptığı toplantıda Brexit sonrası “oldukça önemli” bir ticaret anlaşması yapacağına dair sözünü yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkilinin ele aldığı konular arasında Huawei’nin İngiltere’deki 5G yapılanması da bulunuyor. ABD Başkanın May’den Huawei’yi İngiltere’nin iletişim ağına dahil etmemesini isteyeceği bildiriliyor. 

Aynı saatlerde Theresa May’in eşi Philip May'in, First Lady Melania Trump onuruna bir bahçe partisi düzenleyeceği belirtiliyor.

Trump ailesi, Whitehall’daki Churchill Savaş Odaları'nı gezdikten sonra Winfield’daki ABD Büyükelçiliği Rezidansı'na dönecek ve Buckingham Sarayı’nda Kraliçe II. Elizabeth’in TSİ ile 18.35’te vereceği kraliyet yemeğine katılacak.

Trump’ın muhtemel başbakan adaylarından İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove'la da basına kapalı bir toplantı talep ettiği bildirildi.

Tarihinin en büyük protestolarından birine sahne olan İngiltere’de bugün düzenlenen gösterilere yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Daha önce Kraliçe Elizabeth’in vereceği yemeği boykot ettiğini açıklayan İşçi Partisi Jeremy Corbyn de şu sıralarda Whitehall’daki göstericilere konuşma yapacak.

 

 

Öte yandan Trafalgar Meydanı’ndan parlamentoya yürüyen Trump yanlısı ve karşıtı göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis olaya müdahale etti ve Trump yanlısı grubu güvenlik gerekçeleri nedeniyle yakınlardaki bir pub’a götürdü.

Tartışmalı meşhur “Bebek Trump” balonu da Trump’ın Whitehall’dan Downing Sokağı’na geçerken görebileceği şekilde öğlen saatlerinde Parlamento Meydanı’nda Londra semalarında uçuruldu.

Protestocular ayrıca Trafalgar Meydanı’na yaklaşık 5 metre boyutlarında sarı klozete oturmuş, kırmızı beyzbol şapkası takan ve konuşabilen bir Trump robotu yerleştirdi.     

Protestoculardan 41 yaşındaki Gary Jagniaszek, “Onu istemiyoruz. O bir ırkçı” derken, 65 yaşındaki babası Bronsilaw Jagniaszek de, “Onu ilgilendirmediği halde siyasetimize müdahale etti. Bizim AB’den çıkmamızı istiyor, sonra da bize vahşice saldıracak” diye konuştu.  

Trump’a resmi temasları sırasında kızı Ivanka Trump ve ABD’nin İngiltere Büyükelçisi Woody Johnson da eşlik ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU